De meest irritante aannames over vrouwelijke ondernemers

Vijf dooddoeners die elke Momtrepreneur moet aanhoren

Vrouwen met een eigen bedrijf zijn helaas nog in de minderheid. Daarom worden er af en toe opmerkingen gemaakt waarvan onze haren recht overeind gaan staan. “Hoe gaat het met je bedrijfje?” of “Kun je dit even gratis voor me doen?”. Nee, gewoon nee. In deze blog pikken we de vijf meest irritante dooddoeners die elke Momtrepreneur moet aanhoren eruit. Zodat we er daarna hopelijk nooit meer mee te maken krijgen…

1 | Oh je hebt een eigen bedrijf? Dat lijkt me best onzeker!

Het is echt een mythe dat je met een vast contract in loondienst meer zekerheid hebt dan met een eigen bedrijf. Er kan zomaar een wereldwijde pandemie komen waardoor het bedrijf waar je werkt moet reorganiseren en je je baan verliest. Je kan ziek worden. Je kan opeens boventallig worden verklaard. Life happens voor iedereen. Als ondernemer kun je je zaken net zo goed regelen dan wanneer je in loondienst bent. Met vakantiegeld, een arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioen, etc. Zoveel verschil is er echt niet.

2 | Heb je wel genoeg werk?

Deze vraag is ongetwijfeld belangstellend en lief bedoeld. Maar er gaat iets denigrerends vanuit. Alsof je een continue strijd moet voeren om klanten of opdrachten te krijgen. Waarom die aanname? Ik vraag Mieke in loondienst toch ook niet alsof ze wel genoeg werk heeft? Want als dat niet zo zou zijn, zou ze wel ander werk gaan zoeken toch? Precies.

Foto: Andrea Piacquadio via Pexels

Je man heeft zeker een goede baan?

3 | Als je zwanger bent: moet je straks meteen weer werken als de baby er is?

Weet je wat zo mooi is? Als eigen baas, kunnen we dat gewoon zelf bepalen. We kunnen regelen dat we zwangerschapsverlof hebben zo lang we willen, of zo kort als we willen, of helemaal niet. Bovendien krijgen vrouwelijke ondernemers ook gewoon een zwangerschapsuitkering van het UWV. In deze blog over zwanger en ondernemer zijn, leggen we dit allemaal uitgebreid uit.

4 | Dan heb je zeker niet zoveel tijd voor de kinderen…

Hoezo? Echt, zo’n hardnekkige aanname en dooddoener is dit: het idee dat ondernemers per definitie continu aan het werk zijn. Er zijn juist mensen die zijn gaan ondernemen om zo meer vrijheid te hebben en meer bij de kinderen te kunnen zijn. Hieronder gaat ook weer het ouderwetse vooroordeel schuil dat vrouwen er voor de kinderen moeten zijn. Een vooroordeel waar vrouwen die in loondienst werken ook mee te maken hebben. Net als andere moeders strugglen wij als Momtrepreneurs ook zeker met de balans tussen ons bedrijf en het moederschap (zie ook onze blog hierover). Maar net als alle andere vrouwen die werken, regelen we dat met bijvoorbeeld opvang/bso, een au pair of door vaker ‘s avonds te werken. En vlak ook onze partners (indien aanwezig) niet uit. “Zo goed dat je man een papadag heeft!” 😐

5 | Je man/vriend/partner heeft zeker een goede baan?

Het kan natuurlijk ook juist weer de andere kant op gaan. De aanname dat je partner al het geld verdient zodat jij wat kan aanrommelen met je ‘bedrijfje’. Vrouwen met een eigen advocatenkantoor of tandartspraktijk krijgen deze vraag waarschijnlijk nooit, maar dat terzijde. Deze dooddoener mag wat ons betreft ver weggestopt worden in een kelder ergens. Want: vrouwen kunnen ook gewoon geld verdienen. En: de rolverdeling is bij elk gezin weer anders en dat moet iedereen lekker zelf weten.

Heb jij nog een dooddoener, vooroordeel of aanname die we echt in deze blog moeten delen? Stuur dan even een mailtje via team@momtrepreneur.nl of een DM op Instagram, TikTok of LinkedIn.

Menu