Favorite lifestyle: wat moet je regelen als zwangere Momtrepreneur?

Zwanger en ondernemer: wat nu?

Als je zwanger bent, komt er meteen een heleboel op je af. Is de baby gezond? Wat kun je doen tegen misselijkheid? Wat moet ik allemaal nog kopen? Kortom: je hoofd loopt al snel over en dat snappen wij. Omdat wij willen dat jij je gewoon lekker bezig kunt houden met het uitzoeken van een kinderwagen of met het verven van de babykamer, zochten we voor je uit wat je moet weten als je zwanger en ondernemer bent. Heb je bijvoorbeeld recht op een zwangerschapsuitkering? En waar moet je aan denken wanneer je een vervanger inschakelt? Geen zorgen: we got you.

We beginnen meteen met het belangrijkste: de zwangerschapsuitkering. Misschien ook iets waar je nog lang niet aan denkt. En waarvan je wellicht ook denkt: dat wordt toch gewoon voor je geregeld? Jazeker, als je bij een werkgever in dienst bent, krijg je inderdaad vanzelf een zwangerschapsuitkering via het UWV. Ben je ondernemer, dan ligt het iets anders. Maar eerst even dit: ook ondernemers hebben recht op een zwangerschapsuitkering van 16 weken via het UWV. Deze uitkering heet de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ). Je kunt hem uiterlijk twee weken voor de gewenste ingangsdatum aanvragen bij het UWV.

Voorwaarden om de ZEZ uitkering te krijgen

– Je werkt als zelfstandige.
– Als freelancer, artiest, huisarts of particuliere huishoudelijke hulp ben je een zelfstandig beroepsbeoefenaar.
– Je partner heeft een eigen bedrijf waar jij ook werkt.

Foto: Anima Filkins

Goed om te weten over ZEZ

Ook iets om rekening mee te houden: de maximale ZEZ uitkering is gelijk aan het minimumloon. Die ontvang je als je in het jaar voordat je zwangerschapsuitkering ingaat minstens 1225 uur als zelfstandige hebt gewerkt. Werkte je minder uren dan dat, dan is de hoogte van je uitkering gebaseerd op de hoogte van je winst. Bedenk hierbij wel: ook reistijd en de uren die je besteed hebt aan administratie en marketing bijvoorbeeld vallen onder deze 1225 uur.

Hier hebben we dus meteen al het eerste verschil tussen zwangere ondernemers en zwangeren in loondienst te pakken. Wie voor een baas werkt, krijgt namelijk gewoon hetzelfde loon uitbetaald in haar verlof. Wie haar eigen baas is, krijgt het minimumloon en moet dus in veel gevallen van tevoren geld opzij zetten om deze uitkering mee aan te vullen. Wat ook kan, is (deels) blijven doorwerken in je verlof, dat heeft namelijk geen invloed op de hoogte van je uitkering. Maar of dat goed voor je is, kunnen wij natuurlijk niet voor je bepalen 😉

Arbeidsongeschiktheid Verzekering (AOV)

In sommige gevallen kun je je ZEZ uitkering ook aanvullen met een Arbeidsongeschiktheid Verzekering (AOV). Heb je die? Check dan even je voorwaarden. De uitkering die je via je AOV ontvangt, kun je gewoon naast de ZEZ uitkering krijgen en heeft geen invloed op de hoogte hiervan.

De zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen (ZEZ) is gelijk aan het minimumloon

Vervanging

Zwangere vrouwen hebben in Nederland recht op tenminste zestien weken zwangerschapsverlof. Vaak heb je die tijd ook echt nodig. Denk aan: weinig slaap, veel voedingen en veel luiers. Maar ook enorm bijzondere weken vol mijlpalen! Dan is het fijn om iemand te hebben die je bedrijf op koers houdt. Tip: draag je taken niet over aan een vervanger op basis van vertrouwen, maar leg afspraken op papier vast. Neem je echt iemand in dienst tijdens je verlof? Zoek dan goed uit welke taken en verantwoordelijkheden je erbij krijgt als werkgever.

Als ondernemer zit je vaak vol ideeën en wil je vooral dóen! Maar je werk tijdens en na je zwangerschap op precies dezelfde manier en met hetzelfde energieniveau voor elkaar krijgen, blijft voor de meeste Momtrepreneurs bij een hartgrondige wens. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk en wees open naar je klanten. Iedereen snapt dat je nu even iets minder tijd hebt en binnenkort met verlof bent. Bovendien schept het alleen maar vertrouwen als je hier eerlijk over bent. En zeg nou zelf: je wil zelf toch ook zakendoen met iemand die je kan vertrouwen?

Kinderopvangtoeslag

Ook iets waar je waarschijnlijk nog niet bij stil hebt gestaan: hoe zit het eigenlijk met kinderopvangtoeslag wanneer je ondernemer bent? Omdat er sinds het begin van 2023 het een en ander is veranderd over de manier waarop de hoogte van de Kinderopvangtoeslag wordt bepaald, willen we je dit niet onthouden. Het komt er eigenlijk op neer dat alles een stuk gemakkelijker – jawel – is geworden voor ondernemers. Sinds 1 januari 2023 bepaalt het aantal maanden waarin de minst werkende ouder heeft gewerkt namelijk de hoogte van de kinderopvangtoeslag. Erg overzichtelijk dus! Hiervoor werd de toeslag gebaseerd op het aantal uren van de ouder die het minste werkte. En dat is vooral voor ondernemers erg moeilijk om van tevoren in te schatten. Gelukkig zag de Belastingdienst dit ook en is de regeling aangepast.

Op zoek naar een online zwangerschapscursus?

Na het regelen van je zwangerschapsuitkering en een vervanger wordt het tijd om te focussen op de bevalling. Maar het probleem van elke ondernemer: je hebt weinig tijd. Bovendien krijg je je partner niet mee naar ‘zo’n zweverige pufclub’. Dan is de online zwangerschapscursus van onze eigen Momtrepreneur Adelina wellicht iets voor jou.

Ex-verloskundige Adelina heeft zo’n 700 bevallingen begeleid en geeft je via de Online Geboorte Academie haar beste tips en tricks. De cursus neemt je mee van de laatste fase van de zwangerschap, langs alle fasen van de bevalling, naar het kraambed met zowel borst- als flesvoeding. De video’s en handige checklists zijn via een app te bekijken waar en wanneer je maar wilt.

Nieuwsgierig? Bekijk dan via de knop hieronder alle mogelijkheden bij De Online Geboorte Academie!

Menu