The Momtrepreneur Podcast | Joëlla

“Altijd naar je gevoel blijven luisteren.”

Joëlla Angenent is tekstschrijver en journalist bij Jotexto. Ze is getrouwd en heeft een zoon van 1 en een dochter van 4 jaar oud. Ik sprak haar in de veertiende aflevering van The Momtrepreneur Podcast

Nu ga ik voor mezelf beginnen

“Ik vond het leuk om journalist bij een krant te zijn, de spanning van de deadline dat de krant steeds weer op tijd klaar moest zijn was heel gaaf. Echter is de krantenjournalistiek ook een lastige branche, want tegenwoordig heeft bijvoorbeeld niemand meer een abonnement. Dit zorgde binnen de krant waar ik werkte voor het nadenken over nieuwe verdienmodellen en veel reorganisaties. Ik vind het leuk om mee te denken en creatieve ideeën aan te dragen, maar liep hierbij regelmatig tegen een muur aan. Ik bleef maar geven, maar kreeg er niks voor terug. Er waren nauwelijks banen meer in de journalistiek en ik belandde in een burn-out. Dat was het moment dat ik ging nadenken over wat ik wilde en het besluit viel dat ik klaar was om iets anders te gaan doen. Via een vriend van me ben ik het vak van freelance tekstschrijver ingerold.”

Autonomie hebben

“Voor mij is het heel belangrijk om zelf te kunnen bepalen hoe mijn dag eruit ziet. Ik heb twee kinderen en door voor mijzelf te werken kan ik ook tijd voor hen vrijmaken. Ik probeer balans te houden door vrije dagen te plannen en zo min mogelijk ’s avonds te werken. Door mijn burn-out heb ik geleerd te denken “waarvoor werk ik eigenlijk” en daarmee creëer je ook tijd voor jezelf. Nee zeggen hoort daar ook bij. Ik kijk naar opdrachten of ik er ook daadwerkelijk wat aan heb, zowel qua werk en inkomen.”

Het ondernemerschap

“Ik zie mezelf niet altijd per se als ondernemer. Ik ben erin gerold en het voelt heel natuurlijk dat ik interviews doe of teksten schrijf voor een opdrachtgever. Ik ben niet zoals veel ondernemers bezig met nieuwe concepten en zie me zelf dus ook niet altijd als ondernemer. Tegelijkertijd ben ik wel bezig met welke kant ik op wil en cursussen die ik zou willen volgen. De journalistiek is slecht betaald. Wanneer je in dienst bent heb je een prima salaris, maar de freelancers die in de media werken krijgen echt heel weinig betaald. Als je als journalist op die manier journalistieke dingen wilt doen, vind ik het dat niet waard. Het voelt dan echt als ploeteren. Ik haal veel voldoening uit met mensen praten en hun verhaal op een mooie wijze op papier zetten. De nieuwtjes achterhalen hoeft voor mij inmiddels niet meer zo nodig. Ik kan voor het op journalistieke manier teksten schrijven, al dan niet commercieel, wel gewoon goed betaald krijgen en dan het liefst op een zo leuk mogelijke manier.”

Wanneer je hersenen niet meer meewerken

“Mijn man en ik hebben alles qua kosten min of meer 50/50 verdeeld. Hij heeft mij natuurlijk meegemaakt toen ik een burnout had en is mee gegroeid in mijn plannen. Hij ziet zelfs meer in mij qua ondernemer dan ikzelf soms. Ik doe de financiën en hij heeft volop vertrouwen dat het altijd goed komt.”

Bewaken van grenzen

“Ik zeg tegen mijn nog jonge kinderen altijd dat het mijn werk is om verhalen te schrijven. Ik wil ze graag meegeven dat het belangrijk is om je eigen ambities te blijven volgen en dat je werk ook gewoon echt leuk kan zijn. Na mijn zwangerschapsverlof had ik ook altijd zin om weer aan de slag te gaan en even geen moeder te zijn. Ik vind het ook belangrijk om altijd naar je gevoel te luisteren, door de burnout ben ik altijd bezig om te kijken naar mijn grenzen. Het leukste deel van mijn werk vind ik het werken voor een website in de evenementenbranche. Ze hebben hier ook een podcast bij en ik merk dat ik de podcast een heel leuk medium vind waarmee je hele mooie verhalen kunt vertellen.”

De toekomst van het schrijven

Ik wil me nog wel iets meer verdiepen in ChatGPT en juist kijken hoe het ondersteunend kan werken. Je weet nooit hoe de ontwikkelingen gaan. Wat wel blijft is dat mensen connectie willen maken en elkaar willen ontmoeten. Datzelfde geldt voor het maken van bijzondere verhalen. Die kennis en kunde blijft denk ik wel gewoon bestaan.

Als schrijver en lezer wil ik graag ontsnappen in een verhaal. Mijn favoriete boekenreeks is de reizigersserie van Diana Gabaldon, ook wel bekend als Outlander op Netflix. Ik leer van alles over de betreffende tijd en ik lees die boeken al vanaf mijn twaalfde. Ze schrijft ongeveer één boek per vier jaar dus ik ben nog altijd aan het lezen. En, net zoals zoveel mensen, zou ik ooit nog graag een boek willen schrijven. De ultieme creativiteit voor mij is als je echt helemaal zelf iets kan bedenken.”

“Mijn quote voor op het tegeltje is “altijd naar je gevoel blijven luisteren.” Je stapt er soms overheen, maar weet eigenlijk altijd van binnen wel hoe het zit.”
Menu