De voor- en nadelen van een Virtual Assistant

Waarom je een VA nodig hebt als Momtrepreneur

Je telkens weer door een overvolle mailbox heen ploeteren, eraan denken om OP TIJD facturen te sturen en, oh ja: alweer een week niks gepost op de socials… Om moedeloos van te worden toch? Al die onderdelen van het ondernemerschap die super belangrijk zijn, maar waar je nooit genoeg tijd voor lijkt te hebben. Hoe doen andere Momtrepreneurs dat? Twee opties: zij zijn óf heel georganiseerd óf ze hebben een Virtual Assistant (VA). Dat is iemand die de dingen voor je doet waar jij geen tijd voor hebt. En daar ook echt heel goed in is. Dat gunnen we jou! Daarom zochten we voor je uit waarom je een VA nodig hebt als Momtrepreneur. Zowel de voor- als nadelen. 

Wat is een VA?

Een VA, oftewel Virtual Assistant, is eigenlijk ongeveer hetzelfde als een persoonlijk assistent (PA) maar dan grotendeels online. Hij of zij ondersteunt je op allerlei gebieden, net waar jij behoefte aan hebt. Daarnaast kan een VA een hele fijne sparringpartner zijn.

Foto: Anna Shvets via Pexels

Omdat je VA van alles uit handen neemt, komt er ineens ruimte in je hoofd. De ideeën beginnen weer te komen en nieuwe plannen vormen zich. Daarom ben je ondernemer geworden!

De voordelen van een VA

1 | Rust en meer energie voor jou

Doordat je VA bijvoorbeeld je mailbox bijhoudt, het klantcontact afhandelt, sociale media berichten maakt en inplant of de facturen stuurt, ontstaat er rust. Jij hoeft niet meer aan al deze kleine dingen te denken. Hierdoor blijft er veel meer energie over voor de dingen die er voor jou echt toe doen.

2 | Meer focus op je bedrijf

Omdat je VA je van alles uit handen neemt, komt er ineens allerlei ruimte in je hoofd. De ideeën beginnen weer te komen en nieuwe plannen vormen zich. Daarom ben je waarschijnlijk ook ondernemer geworden! Je kunt je dus veel meer gaan focussen op je bedrijf en op alles wat je nog wil bereiken. Vergeet al die toffe plannen trouwens niet op een slimme en overzichtelijke manier op te schrijven! In deze fijne én goedkope Life Planner bijvoorbeeld. Aanrader.

3 | Je groeit veel sneller

Een VA zorgt ervoor dat allerlei processen binnen je bedrijf geoptimaliseerd worden. Bovendien zorgt hij of zij ook voor een frisse wind en andere manieren om tegen dingen aan te kijken. Tel dat op bij al je nieuwe plannen voor je bedrijf (zie punt 2) en dan ga je gegarandeerd groeien. Echt een stap verder zetten in je business dus. Ben je hier klaar voor? Lees dan ook eens dit boek over vrouwelijk leiderschap van Caroline Glasbergen:

 

4 | Geen operationele kosten

Omdat een VA zelf ook een ondernemer is die je inhuurt, zorgt hij of zij zelf voor een laptop en andere werkgerelateerde spullen. Daarnaast werkt een VA vanuit huis of een andere plek en hebben jullie voornamelijk online contact met elkaar. Je hoeft dus geen werkplek of extra kantoorruimte te huren.

5 | Flexibiliteit

Een VA bepaalt zelf zijn of haar werktijden en is hierdoor meestal veel flexibeler dan een werknemer die je voor een vast aantal uren aanneemt. In overleg kun je een VA vaak in bepaalde periodes meer inzetten en andere periodes weer minder.

Foto: Kindel Media via Pexels

De nadelen van een VA

1 | De VA werkt niet exclusief voor jou

Meestal heeft een VA een aantal verschillende opdrachtgevers. Tenzij je hem of haar exclusief inhuurt, is je VA dus niet altijd beschikbaar. Dat kan soms vervelend zijn wanneer er echt even snel iets geregeld moet worden. Of als je ineens heel veel behoefte hebt aan een sparringsessie.

2 | Je moet kunnen delegeren

Ben jij een control freak die alles in eigen handen wil houden? Dan is een VA misschien niet echt iets voor jou. Je moet namelijk echt bereid zijn om bepaalde dingen uit handen te geven en erop te vertrouwen dat je VA dit goed regelt.

3 | Alles online

Wel handig om even bij stil te staan: als je met een VA werkt, gaat eigenlijk alles online. Niet alleen de meetings, maar ook alle documenten waarmee jullie werken, moeten online staan.

En, ben je eruit? Ga je voor een VA? Of heb je een andere vraag of opmerking voor ons? Stuur dan even een mailtje via team@momtrepreneur.nl of een DM op Instagram, TikTok of LinkedIn.

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via zo’n link iets kopen, dan krijgen wij een kleine commissie. 

Menu