Altijd aan het werk: hoort dat er écht bij als Momtrepreneur?

Vier eye openers die je laten ondernemen op jouw voorwaarden

De eeuwige ratrace. De meeste van ons doen eraan mee. En wij als ondernemers misschien nog wel het meeste. ‘s Avonds werken, in het weekend werken, jezelf geen vrije dagen gunnen, ga zo maar door. Hoe vaak hoor je een ondernemer wel niet zeggen: ‘Ach ja, dat hoort er nu eenmaal bij als je je eigen bedrijf hebt’. Maar er zit een groot verschil tussen met liefde tijd in je bedrijf stoppen en hard werken omdat je het gevoel hebt dat dit moet. En, guess what: je klant is dan misschien wel koning, maar jij bent de baas. Daarom in dit artikel vier eye openers die je laten ondernemen op jouw voorwaarden. 

1 | Vertrouw op jezelf

Neem jij wel eens opdrachten of klanten aan omdat je niet durft te weigeren? Misschien omdat je het vervelend vindt om iemand teleur te stellen. Of omdat je geen inkomsten wil weigeren uit angst dat de klanten dan helemaal gaan wegblijven. Ga eens goed bij jezelf na wat ten grondslag ligt aan deze neiging. Zit je echt in een fase waarin je al het werk moet aanpakken dat er is? Of ben je vooral bang voor de gevolgen van ‘nee’ zeggen?

Het duurde bij ons best wel even voordat we dit beseften. Voordat we echt durfden te vertrouwen op onszelf en onze skills. Maar toen dit besef kwam, was het een enorme eye opener. Want een klus of klant aannemen waar je eigenlijk geen tijd voor hebt, zorgt alleen maar voor stress. Bovendien presteer je nooit zo goed als je normaal zou doen. Kortom: kies alleen voor werk waar je energie van krijgt en wat je voldoening geeft.

Foto: RDNE via Pexels

2 | Stap af van het idee altijd bereikbaar te moeten zijn

Vrouwen schijnen goed te kunnen multitasken, maar ook wij hebben onze grenzen. Toch? Bellen met een klant terwijl je peuter aan je broek trekt of even iets afmaken in het weekend terwijl je het gezicht van je partner steeds chagrijniger ziet worden. Herkenbaar? Ja. Wenselijk? Nee. Stap daarom af van het idee altijd bereikbaar te moeten zijn als ondernemer. Geloof ons, dat brengt zoveel rust.

Op vrije dagen/mamadagen werk je niet. Punt. Communiceer dit duidelijk naar iedereen met wie je werkt en zet het ook onderaan je mails. Vervolgens, en dit is een belangrijke, is het slim om alle notificaties voor werk-gerelateerde apps uitzetten. Dus ook Instagram, LinkedIn en voor sommigen (oké de meesten) van ons ook Whatsapp. Of, voor de durf-als, zet gewoon de mobiele data en wifi op je telefoon uit voor een echte offline ervaring. Als iets écht belangrijk is, bellen ze wel. En al het andere kan gewoon wachten tot morgen.

Maar: wat doe je dan als je kinderen even lief aan het spelen zijn? Of op zondagochtend? Of… Ga op die zeldzame momenten na wat je nu echt het liefste zou willen doen. Even echt genieten van die kop koffie? Of lekker duiken in een leuk e-book? Of misschien heb je zin om je favoriete hobby weer op te pakken.

3 | Richt je werk zo in zodat je vrij kunt zijn wanneer je wil

Onze derde eye opener kregen we van de getalenteerde Momtrepreneur Bea. In de Momtrepreneur Podcast vertelt ze over hoe ze haar werk als communicatieadviseur afwisselt met periodes van vrije tijd en vakantie. Bea: “Ik heb een omzetdoel per jaar en daarbij kijk ik ook naar zaken zoals pensioen en arbeidsongeschiktheid. Ook calculeer ik daarbij altijd een aantal weken vrij per jaar in. Even tijd om uit te rusten, te luieren, me te vervelen en weer creatief te worden. Dat heb ik ook nodig.” Bea bepaalt dus vanuit haar jaarlijkse omzetdoel wat ze voor een bepaalde opdracht wil vragen. Een slimme manier van ondernemen die wij erg inspirerend vinden!

Lees hier ons interview met Bea

Als iets écht belangrijk is, bellen ze wel. En al het andere kan gewoon wachten tot morgen.

4 | Jij bent de baas

We noemden het eerder al: de klant is koning, maar jij bent de baas. Wil je eigenlijk niet (meer) ‘s avonds of in het weekend werken. Doe dit dan ook niet. Neem zelf het heft in handen en bedenk wat je kunt doen om dit voor elkaar te krijgen. Misschien door aan de slag te gaan met het creëren van een passief inkomen? Of: kun je een compromis maken die ook goed voelt. Bijvoorbeeld door een paar weekenden per maand vrij te plannen. Kleine stapjes zijn ook stapjes, en zo werk je langzaam toe naar je doel: ondernemen op jouw voorwaarden.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Stuur dan even een mailtje via team@momtrepreneur.nl of een DM op Instagram, TikTok of LinkedIn.

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via zo’n link iets kopen, dan krijgen wij een kleine commissie. 

Menu