Begin en eindig je vakantie zonder stress!

Achttien tips voor een ontspannen autorit of vliegreis met kinderen

Eindelijk is het zo ver. Tijd voor je welverdiende vakantie. Als ondernemer kan het best lastig zijn om jezelf écht los te koppelen van je bedrijf. Dus als je het doet, dan wil je er ook van genieten. Toch kan de rit of vliegreis naar jullie vakantiebestemming best wel pittig zijn. Huilende baby’s, zeurende kleuters of extra puberende pubers die zich vervelen, maken de reis allesbehalve ontspannen. Geen nood, we got you. In deze blog vind je maar liefst 18 tips voor een ontspannen autorit of vliegreis met kinderen.  

Praktische tips

We beginnen meteen even praktisch. Want een goede voorbereiding is het halve werk! Neem voordat jullie op pad gaan even de tijd voor deze tips:

 • Pak samen met je kind(eren) een eigen tasje in voor in de auto of het vliegtuig. Samen bedenken jullie welk speelgoed handig is om mee te spelen. Hierdoor krijgen ze waarschijnlijk al helemaal zin om met hun tasje aan de slag te gaan.
 • Hang een handige autostoel organizer aan de auto- of vliegtuigstoel voor je kind. Daar kunnen ze lekker hun eigen spullen, cadeautjes voor onderweg, drinkbeker en snacks in bewaren. Kan je kind hier niet bij vanwege het type autostoel? Kies dan voor een slimme reistafel.
 • Zijn je kids nog klein en heb je geen zin in een auto vol kruimels? Geef ze dan deze handige snackbeker waarmee het knoeien tot een minimum wordt beperkt.
 • Zorg dat alle gadgets die mee op vakantie gaan voldoende (offline beschikbare) films, series en muziek bevatten. Typisch iets om te vergeten! En vergeet tijdens het downloaden ook zeker de luisterboeken niet. Erg fijn ter afwisseling, een goede vervanging van de schermtijd en bovendien ideaal voor kids die snel wagenziek zijn. En als je zelf niet per sé mee hoeft te genieten van de filmpjes, muziek of luisterboeken van je kind; zorg dan ook voor een goede hoofdtelefoon met volumebegrenzer.
 • Kijk vooraf of er ergens op jullie route (als je met de auto gaat tenminste) een Ikea in de buurt zit. Hier kun je namelijk altijd goed parkeren, goedkoop eten én de kids kunnen er even spelen.
Foto: Oleksandr P via Pexels
Foto: Ketut Subiyanto via Pexels

Hou ook een paar cadeautjes of spelletjes achter de hand voor de terugreis!

Spelletjes voor onderweg

Met deze simpele en leuke spelletjes wordt de reis naar jullie vakantiebestemming totaal niet saai!

 • Maak een schatkaart: print een kaart van de route naar jullie vakantiebestemming. Tijdens de reis volg je deze route samen zodat je kids zich kunnen voorstellen hoe ver het nog is. Maak er een toffe schatkaart van met mysterieuze plekken op de route waar een schat ligt. Als jullie op die plekken zijn, krijgen ze bijvoorbeeld iets lekkers of een cadeautje.
 • Speel samen auto/vliegtuigbingo: een klassieker en altijd goed! De ANWB heeft drie soorten bingokaarten die je gemakkelijk zelf kunt downloaden en uitprinten. Er zijn autobingo kaarten voor 4-6 jaar en 6-12 jaar en er is een speciale vliegtuigbingo.
 • Doe een spelletje ‘Wie ben ik?’: om de beurten neem je iemand in je hoofd waarna de rest moet raden wie het is d.m.v. ja/nee vragen. Zijn je kinderen hier nog iets te klein voor? Speel dan ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’.
 • Maak samen een verhaal: iedereen zegt om de beurt een zin of een woord. Hierdoor ontstaan super grappige verhalen!
Foto: Gustavo Fring via Pexels

Cadeautjes voor onderweg

Urenlang stilzitten in de auto of het vliegtuig is best een opgave voor kinderen. Daarom mogen ze af en toe best beloond worden met een paar kleine cadeautjes. Bovendien: met iets nieuws zijn ze veel langer zoet dan met speelgoed dat ze al kennen. Onze tips:

 • Afwasbare raamstiften: lekker tekenen op het autoraam, wie wil dat nou niet?
 • Geef ze een leuk portemonneetje met wat kleingeld om onderweg wat te kopen. Zoals dit schattige portemonneetje van Nijntje.
 • Leuk voor peuters: een geluidenboek.
 • Leuk voor kleuters: een zoekboek, zoals deze van Het Muizenhuis bijvoorbeeld.
 • Leuk voor kids vanaf 6 jaar: het Gezinnig Vakantieklets boekje. Hierin vind je 36 uitscheurbare kaarten vol vragen en opdrachten voor onderweg of op de vakantiebestemming.
 • Een escape room spel voor onderweg: Inspector Puzzels heeft drie soorten Reis Escape Spellen voor verschillende leeftijden vanaf 5 jaar. Handig: je kunt ook kiezen voor voor een pakket met een spel voor de heen- én terugreis.
 • Bordspelletjes kun je best onderweg spelen als je er een reiseditie van koopt. Urenlang vermaak!
 • Super leuk voor op het autoraam of het raam van het vliegtuig, bus of trein: raamstickers.
 • Extra tip: hou ook een paar cadeautjes achter voor de terugreis!

 

Hopelijk heb je iets aan onze tips voor een ontspannen autorit of vliegreis met kinderen! Laat het ons weten via team@momtrepreneur.nl of een DM op Instagram, TikTok of LinkedIn.

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via zo’n link iets kopen, dan krijgen wij een kleine commissie. 

Menu