Op naar een money making machine!
Elke momtrepreneur die in de opstartfase zit zal het herkennen: je boekhouding is niet je favoriete onderdeel van het ondernemerschap en blijft vaak veel te lang liggen. Misschien zie je zelfs wel elk kwartaal als een berg op tegen de BTW aangifte en heb je, in het ergste geval, totaal geen overzicht van wat je inkomsten en uitgaven zijn. En doe je op financieel gebied gewoon maar wat. Eerlijk is eerlijk, boekhouden is nu niet bepaald heel erg sexy. Maar als je jezelf elke maand een stukje winst mag overmaken, wordt het ineens wél aantrekkelijk om je erin te verdiepen. Daarom vandaag de review van het boek ‘Profit first’, geschreven door Mike Michalowicz en vertaald en bewerkt door Femke Hogema.
‘Maak je jouw deel van de hypotheek even over?’
Ik was net begonnen met ondernemen en de vraag ‘Je bent nu een maand aan het werk, maak je jouw deel van de hypotheek even over?’ kwam al snel van mijn man. Maar ik had helemaal geen geld! Dat ik al een maand aan het werk was, maar de facturen die ik had gestuurd pas later uitbetaald zouden worden, had ik ‘even’ over het hoofd gezien. Dit soort momenten zorgden ervoor dat geld ineens een ding werd in onze relatie. Oeps. Niet zo handig, maar gelukkig vond ik al snel een oplossing!
Een kennismaking met Profit First
Ik maakte kennis met het ‘profit first systeem’. Dit systeem is ontwikkeld door Mike Michalowicz en wordt wereldwijd door ontelbare boekhouders en ondernemers gebruikt. Het is een leuk, praktisch en eenvoudig te implementeren cashflowmanagementsysteem waarbij je altijd winst maakt. De Nederlandse editie is vertaald en aangepast naar de Nederlandse fiscale regels zodat je zonder al te veel gedoe zelf aan de slag kunt.
Omzet – winst = kosten
Elke ondernemer moet winst aan zichzelf uitkeren. Je kunt niet al je rekeningen betalen en dan aan het einde van de maand geen cent over hebben voor jezelf. De profit first methode gaat uit van omzet – winst = kosten. Oftewel voordat je je rekeningen betaalt, keer je jezelf eerst een stukje winst uit. Dit kan heel klein zijn, bijvoorbeeld 1% van je omzet. 1% van je omzet kun je altijd missen, je merkt het waarschijnlijk nieteens. Ook al is het maar 15 euro per maand, dan is het aan het einde van het jaar toch mooi 180 euro. Het percentage kan uiteraard ook wat groter zijn als je omzet dat toelaat. Het uitgangspunt is dat je jezelf sowieso, ongeacht de situatie, winst uitkeert. Als eerste, voordat je je kosten gaat betalen. Heb je niet voldoende omzet om je rekeningen te betalen? Dan gaat er iets fout en maak je teveel kosten. In dit geval heb je een onderneming die niet financieel gezond is en zal meer omzet moeten draaien.
Potjes, potjes, potjes
Daarnaast werk je met een ‘potjes’systeem. Elke vorm van kosten heeft een eigen potje. Tegenwoordig kun je bij veel banken verschillende rekeningen (potjes) openen waar je je geld over verdeelt. Denk bijvoorbeeld aan BTW, kosten, salaris (voor jezelf en eventuele medewerkers) en winst. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een potje vakantiegeld maken waar je elke maand een percentage op uitkeert. Daarnaast adviseert Femke om alles op één rekening binnen te laten komen en een andere rekening te hebben voor al je uitgaven. Vanaf de binnenkomende rekeningen verdeel je dan al je geld over de potjes, vanuit waar je je rekening betaalt.
Je kunt bijvoorbeeld ook potjes maken voor kosten die eenmalig voorbij komen. Denk bijvoorbeeld aan je verzekeringen die jaarlijks afgeschreven worden. Stel die rekening is € 1.000 per jaar en moet in één keer betaald worden. Je kunt dan elke maand een twaalfde deel vast in dat potje zetten, zodat je niet in een keer dat hele bedrag paraat hoeft te hebben.
Geef minder uit dan dat er binnen komt
De gouden regel is natuurlijk dat je minder geld uitgeeft dan dat er binnen komt. Door te werken met verschillende potjes heb je altijd een overzicht van hoeveel er nog voor een bepaalde post beschikbaar is. Heb je geen geld om een bepaalde rekening te betalen of iemand voor een bepaalde taak in te huren, dan weet je dat het zaak is om meer omzet te gaan draaien voordat je de kosten daarvan kunt voldoen.
Let’s get the party started!
Het opstarten van het Profit First systeem kost even wat tijd, maar zodra je de basis eenmaal hebt staan en je vanaf dan volledig duidelijk hebt wat er binnen komt en weer uit gaat, wordt boekhouden ineens heel leuk, vooral op het moment dat je jezelf winst gaat uitkeren. Zodat je ooit, ook al is het pas over een jaar, toch die killer heels of een weekendje in dat luxe hotel kunt boeken.
De eerste stap is om het boek te bestellen. Dat kan hier. Daarna ga je zelf aan de slag met de stappen zoals omschreven in het boek. Alle begin is moeilijk, maar zodra je eenmaal duidelijkheid hebt, wil je niet anders meer. Trust me!
Wat andere vrouwen zeggen over Profit First:
Momtrepreneur Anouk: ‘ik vind het fijn dat ik grip heb op mijn financiën en een indicatie heb of ik financieel goed bezig ben als startende ondernemer. Deze methode is een perfect handvat!’
Goldworks member Antonette: ‘er ging een wereld voor mij open toen ik Profit First begon toe te passen. Vooral omdat ik graag en vaak reis. Doordat ik nu een potje ‘vakantiegeld’ heb hoef ik nooit meer te zeggen ‘een vakantie zit er voor mij niet in’ omdat ik altijd zorg dat die goed gevuld is. Is ie niet voldoende gevuld, dan moet ik meer omzet draaien.’
Meteen bestellen? Koop Profit First dan nu bij Bol.com op de digitale variant op ebook.nl.
Het boek is ook te beluisteren op Storytel!
Meer lezen? Check dan hier mijn top 5 boeken over geld!
