Momtrepreneur favourites:
5 boeken voor een gezonde money mindset

Top 5 money mindset boeken om 2022 positief te beginnen

Elke Momtrepreneur zou zich wat mij betreft mogen verdiepen in geld en money mindset. De overtuigingen die je vroeger van je ouders of anderen in je omgeving mee hebt gekregen, zijn vaak de bron van hoe jij in deze tijd met je geld om gaat.

Rijk worden en veel geld verdienen willen we allemaal, maar zonder de juiste mindset wordt het lastig. Ik ben dan ook altijd bezig om me te verdiepen in money mindset en hoe je deze kunt verbeteren en/of aanpassen waar gewenst. In dit artikel deel ik mijn vijf favoriete boeken over geld met jullie zodat je in 2022 met een frisse kijk op geld en een flinke dosis postieve energie aan je money mindset kunt gaan werken.

Ik heb vijf hele verschillende boeken gekozen, juist omdat niet elk boek je zal aanspreken. Of je nu van de hele praktische tips bent (lees: spreadsheets en spaarpotjes) of meer over je mindset met betrekking tot geld wilt leren, er zit ongetwijfeld een geschikt boek voor je bij.

Bring on the money ladies!

1. You’re a badass at making money – Jen Sincero

Toen ik zelf een tijd geleden googelde op ‘books about money’ kwam ‘You are a badass at making money’ naar boven. Aangezien ik vooral enkele klassiekers kende (zie hieronder) sprong dit boek er direct uit.

Mocht je nog niet van Jen Sincero hebben gehoord: deze badass chick is schrijver, coach en spreker en bekend van de ‘You’re a badass …’ boeken. Jen windt geen doekje om wat ze schrijft, je vindt haar manier van schrijven hilarisch of op z’n waarschijnlijk gewoon niet zo leuk. Voor mij maakt Jen de fluffy stuff gewoon minder fluff met haar recht voor zijn raap manier van schrijven. In elk hoofdstuk krijg je een aantal concrete tips en opdrachten mee. Ik daag je uit deze opdrachten ook daadwerkelijk uit te voeren en consequent haar tips te volgen om zo veel mogelijk uit dit boek te halen. You’re a badass at making money is by far mijn favoriete Jen Sincero boek tot nu toe!

Dit boek is voor jou als je:
– houdt van concreet toepasbare tips
– je graag direct zelf aan de slag gaat met je money mindset

Bestel het boek nu op Bol.com of ebook.nl
Of … luister ernaar op Storytel.

 

2. Think and grow rich – Napoleon Hill 


Dé klassieker onder de money mindset boeken is toch wel Think and Grow Rich van Napoleon Hill. Het boek werd uitgegeven in 1937 oftewel bijna 90 jaar geleden. Dit neemt niet weg dat de wetten uit het boek universeel zijn en ze nog steeds op veel facetten van het leven toepasbaar zijn. Napoleon Hill schreef het boek in opdracht van Andrew Carnegie, een staalmagnaat uit Schotland die in Amerika woonde. Hij was ervan overtuigd dat zijn succes te wijten was aan een bepaalde denkwijze en een aantal praktische principes. Inmiddels hebben miljoenen mensen ter wereld succes behaald door het toepassen van deze principes.

Indien je dit boek wilt gaan lezen, raad ik je aan om de nieuwe Nederlandse bewerking van Michael Pilarczyk te kiezen of in ieder geval een Nederlandse versie. Sommige stukken zijn relatief lastig om doorheen te komen en dan is dit boek in het Nederlands lezen wel zo fijn.

dit boek is voor jou als je:
– je graag wilt verdiepen in eeuwenoude wetmatigheden
– je gelooft (of wilt gaan geloven) in de kracht van gedachten oftewel mindset

Bestel Think and Grow Rick op Bol.com of luister hem via Storytel

3. Miljonair met een gewone baan – Oeds-Jan Postma

In ‘Miljonair met een gewone baan‘ neemt econoom Oeds-Jan Postma je mee in zijn wereld van bescheiden leven en slim beleggen. In het begin van het boek vertelt hij met name over manieren waarop je op handige manieren geld kunt besparen. De welbekende tips als overstappen naar andere abonnementsvormen (of deze gewoon helemaal niet meer afsluiten) en elk jaar opnieuw je vaste lasten bepalen komen aan bod, maar ook tips over hoe je handig boodschappen kunt doen en tips om beter na te denken of een bepaalde aankoop nu wel echt nodig hebt.

Het tweede deel van het boek wordt wat ingewikkelder, dit gaat namelijk over beleggen. Hier ben ik zelf een beetje afgehaakt omdat het toch wat technisch wordt en het soms voelde alsof beleggen de enige optie is om rijk van te worden.

dit boek is voor jou als je:
– geen zin hebt in mantra’s en andere ‘zweverige’ oefeningen
– je bereid bent om je uitgavenpatroon eens flink te analyseren en herzien

Bestel Miljonair met een gewone baan op Bol.com of via ebook.nl
Of … luister hem via Storytel

 

4. Profit First – Femke Hogema

Ik was net begonnen met ondernemen en de vraag ‘Je bent nu een maand aan het werk, maak je jouw deel van de hypotheek even over?’ kwam al snel van mijn man. Maar ik had helemaal geen geld! Dat ik al een maand aan het werk was, maar de facturen die ik had gestuurd pas later uitbetaald zouden worden, had ik ‘even’ over het hoofd gezien. Door de super handige Profit First methode toe gaan toepassen, verdeel ik al mijn inkomsten over verschillende potjes (bijvoorbeeld wonen, investeren en opleiding) en weet ik altijd of er voldoende geld beschikbaar is om een bepaalde investering te doen. Daarnaast  keer ik mezelf altijd eerst een klein stukje winst (profit first!) uit zodat ik mezelf ook af en toe kan belonen voor het harde werken.

Verder lezen? Check dan hier de uitgebreide review die ik schreef over Profit First

dit boek is voor jou als je:
gek bent op cijfertjes en percentages en spreadsheets
– je meer inzicht wilt krijgen op je inkomsten, uitgaven en winst

Bestel Profit First op Bol.com of ebook.nl
Of … luister hem via Storytel

 

5. De rijkste man van Babylon – George S. Clason

Nog een klassieker onder de boeken over geld is ‘De rijkste man van Babylon‘ van Geroge S. Clason. Hij legt je op verhalende wijze zeven regels van het geld uit door je mee te nemen in het leven van Arkad, oftewel de rijkste man van Babylon. Net als in Think and Grow Rich zijn deze wetten tijdloos en op alle manieren toe te passen. Eén van de belangrijkste takeaways van dit boek vond ik toch wel de quote ‘het gaat er niet om wat het kost, het gaat erom wat het oplevert.’ Steek die maar vast in je zak!

dit boek is voor jou als je:
je wilt verdiepen in de wetmatigheden van geld
– hoe je je rijkdom tegen verlies kunt beschermen

Bestel De rijkste man van Babylon op Bol.com of of luister hem via Storytel

Pro-tip!

Koop net als ik een mooi opschrijfboekje voor al je wijze lessen, tips en inspirerende quotes. Ik ben bijvoorbeeld enorme fan van de stijlvolle notitieboeken van Paperblank. Mooie pen erbij en schrijven wordt nóg leuker. Vergeet vervolgens niet om je aantekeningen regelmatig (liefst dagelijks) terug te lezen en regelmatig te bestuderen.

Laat je me weten welk boek je gekozen hebt?

Verder lezen over money mindset? Check dan hieronder alle blogs die ik hierover schreef!

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via zo’n link iets kopen, dan krijgen wij een kleine commissie. 

boeken over geld en money mindset
Menu