Favourite book: Woman

Een ode aan sisterhood

“Gedachtes over de liefde, de dood, ouder worden en de kracht van sisterhood” staat er op de cover van ‘Woman’. De meesten van ons kenden Lucy Woesthoff voordat ze dit boek schreef waarschijnlijk als ‘de vrouw van.’ Of zelfs als ‘de nieuwe vrouw van’. Van Dinand Woesthoff, die zijn eerste vrouw Guusje Nederhorst verloor aan kanker. Lucy had de bijna onmogelijke taak om de zoon van Guusje en Dinand groot te brengen onder het toeziend oog van kritisch Nederland. Als per toeval kwam de podcast van Giel Beelen met Lucy als gast op mijn pad en al direct daarna wist ik het: dit is een heel bijzonder boek.

 

Sisterhood


Dit boek is haar liefdesbrief aan vrouwen. Het is een viering van alles wat we zijn en voor elkaar kunnen betekenen. ‘Sisterhood’ noemt ze dat. We kunnen onderling als vrouwen soms best wel eens gemeen of onaardig tegen elkaar zijn maar in dit boek herinnert Lucy zichzelf aan de feiten: vrouwen zijn niet de vijand. Want hoe fijn is het om je te omringen met positieve, inspirerende en warme vrouwen? Vrouwen die je aan het lachen en aan het huilen maken en waar je op kunt rekenen no matter what. ‘Woman’ inspireert om elkaar lief te hebben.


Een koffietafelboek


‘Woman’ is geen boek dat je in een weekend uitleest. Met een harde kaft en vele mooie quotes van powervrouwen door het boek heen, is het meer als een koffietafelboek dat je er zo af en toe eens bij pakt om je te laten inspireren door een hoofdstuk of twee te lezen. Onder het genot van een goed glas rode wijn onder een kleedje op de bank bijvoorbeeld. Heel bijzonder zijn de ‘things I wished I’d know when I was younger’ die verspreid door het boek staan. Waarschijnlijk herken je er zelfs een aantal.

 

Vol optimisme


Lucy schrijft in de inleiding dat ze een rasoptimist is en dat sijpelt door in haar verhalen. Ze is hoopvol en gelooft erin dat liefde altijd het antwoord is. Ze omschrijft haar band met enkele overleden vrouwen, waaronder haar oma en Guusje. De conversaties zijn warm en liefdevol en nodigen uit tot nadenken. Maar ook schrijft ze aan haar kinderen op een bijzondere manier.

 

Uitgelezen?


Dan staat er aan het einde van ‘Woman’ nog een volle pagina met leestips van Lucy. Opdat je nooit uitgelezen en uitgeleerd raakt om jou uiteindelijk naar het mooiste in jezelf te leiden. Is het boek een aanrader? Wellicht niet voor de pessimisten en cynische vrouwen onder ons. Misschien ook als je niet zo erg van fluff houdt. Toch heb ik een aantal waardevolle inzichten uit het boek gehaald en me laten inspireren door haar verhaal. Wat mij betreft een aanrader dus!

Meteen bestellen? Koop hem dan nu bij Bol.com of je op ebook.nl.

Woman beluisteren kan via Storytel.

Lucy Woesthoff woman book review
Menu