Favourite book: Rich Dad, Poor Dad

Favourite book: Rich Dad, Poor Dad
[us_separator show_line=”1″]
[us_separator size=”small”]

Favourite book: Rich Dad, Poor Dad

[us_separator size=”small”]
[us_separator]

‘The rich don’t work for money’

Eén van de money mindset boeken die het meeste indruk op mij heeft gemaakt is het boek ‘Rich dad, poor dad’ van Robert Kiyosaki, in het Nederlands vertaald als ‘Rijke Pa, Arme Pa.’ Wil je als momtrepreneur financieel onafhankelijk worden en weten hoe je dit het beste kunt aanpakken? Maak het lezen van dit boek dan een van je grootste prio’s! Niet alleen omdat je financiële onafhankelijkheid niet in een dag bereikt en er dus het beste zo snel mogelijk mee begint, maar ook omdat het boek uiterst waardevolle kennis bevat die we eigenlijk allemaal op school zouden moeten leren.

De rijke pa en de arme pa


Rich dad, poor dad begint met een jonge Robert, die zich afvraagt hoe hij rijk kan worden en geld kan verdienen. De vader van Robert heeft namelijk nooit geld (arme pa), maar de vader van zijn vriendje Mike heeft dat wél (rich dad). Robert en Mike gaan bij de rijke pa werken om te leren hoe geld werkt en hoe je geld kunt verdienen. Een belangrijke quote van rich dad die regelmatig terugkomt in het boek en je gelijk aan het denken zet is ‘the rich don’t work for money’. Oftewel de rijken werken niet voor geld, maar laten geld voor zich werken. En dat is eigenlijk ook meteen de belangrijkste les uit het boek, dat overigens vol staat met waardevolle en inspirerende quotes die uitnodigen tot nadenken.

Assets en liabilities


De kunst zit hem in het verschil te begrijpen tussen assets en liabilities. Heel kort door de bocht gezegd, is een asset iets dat je geld oplevert en een liability iets wat je geld kost. Oftewel zoals Robert Kiyosaki het omschrijft:

‘An asset puts money in my pocket and a liability takes money out of my pocket.’

Een voorbeeld:
Veel mensen denken dat het kopen van een huis een asset is omdat het een investering is (voor later). Toch is dit onjuist want het is een liability. Het hebben van een woonhuis levert je namelijk geen geld op, het kost je alleen maar geld. Denk bijvoorbeeld aan je hypotheek en het onderhoud van het huis. Tenzij je je huis onderverhuurt, dan wordt een liability ineens een asset omdat de huur die door de bewoner betaald wordt een inkomstenstroom is.

Het is dus de kunst om in je leven zo veel mogelijk assets te verzamelen, die ervoor zorgen dat je een mooie stroom inkomsten genereert waardoor je financieel onafhankelijk wordt. Het kopen van een huis (of garagebox, camper) en vervolgens onder verhuren is hier een voorbeeld van. Maar assets zijn bijvoorbeeld ook aandelen en ETF’s. Door de compound interest (rente op rente) groeit je vermogen en ben je hard op weg naar financiële onafhankelijkheid, uiteraard afhankelijk van je inleg. Deze rente investeer je vanzelfsprekend weer in de aanschaf van nieuwe assets. In het boek staan diverse flowcharts waarin uitgebreid uitleg wordt gegeven over assets en liabilities, waardoor het inzichtelijk wordt en haast onmogelijk is om het niet te begrijpen.

It’s not about how much money you make, but how much we keep

Mocht je het boek ‘Miljonair met een gewone baan’ van Oeds Jan Postma hebben gelezen, dan komt het bovenstaande je al bekend voor, maar de truc is natuurlijk om minder uit te geven dan dat er binnen komt. Dit kan op allerlei manieren, maar veel mensen hebben eigenlijk helemaal geen idee hoeveel er maandelijks binnenkomt. Het is dus belangrijk om hier inzicht in te krijgen en ervoor te zorgen dat je gaat besparen, maar nog belangrijker is het om jezelf te scholen op het gebied van financiën. Volgens Robert Kiyosaki hebben veel mensen geen idee hoe geld precies werkt en zullen ze hierdoor altijd arm blijven, zelfs als ze meer gaan verdienen.

Op naar financiële vrijheid

Kortom: wil jij als momtrepreneur toewerken naar financiële onafhankelijkheid en een succesvolle toekomst tegemoet gaan, verdiep je dan in de wereld van assets en liabilities. Als je het verschil tussen die twee termen begrijpt ga je ineens heel anders aankijken tegen geld en het uitgeven ervan. Benieuwd? Bestel het boek dan direct bij Bol.com of bij ebook.nl.

Het boek en de samenvattingen zijn te beluisteren op Storytel.

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via zo’n link iets kopen, dan krijgen wij een kleine commissie. 

[us_separator size=”small”][us_image image=”2274″ size=”full” align=”center”][us_separator size=”small”]
[us_separator size=”huge”][us_grid orderby=”modified” items_quantity=”8″ columns=”4″]
[us_separator size=”large”]