The Momtrepreneur Podcast | Maartje

“Mijn droom waarmaken: nu of nooit!”

Maartje Nuesink is founder van Momtrepreneur en werkte lang als ambtenaar bij een gemeente. Daarna startte ze een eenmanszaak op het gebied van communicatie. Nu maakt ze haar lang gekoesterde wens werkelijkheid met de nieuwe community Momtrepreneur. Luister hier haar eigen aflevering van The Momtrepreneur Podcast. 

‘Hoe doet ze dat toch?’

‘Waarom lukt het de andere business moms zo goed hun bedrijf en gezin te managen? En klooide ik maar wat aan? Met mijn bedrijf ging het goed. Maar thuis was ik regelmatig chagrijnig en gestrest. Ik vroeg me al snel af of ik de enige was die een bedrijf, een relatie, kinderen en huishouden nog niet zo makkelijk te combineren vond. Tot ik echte gesprekken had met andere momtrepreneurs. Ook zij vergaten af en toe traktaties of speelafspraakjes. Of gingen maar weer naar Monkey Town om toch door te kunnen werken. Ook zij waren gewoon ‘human’. Wat een opluchting. Ik was er vanaf dat moment van overtuigd dat het delen van niet alleen de successen maar ook de struggles alle business moms zou helpen. In herkenning, in support. Momtrepreneur was geboren: de community voor moeders met een onderneming. Voor de succesverhalen en real shit. Van sales tot spuitluiter, van BTW tot BSO.”

Een jaar de tijd voor succes

Ik geef mezelf een jaar om van Momtrepreneur een succes te maken. Ik werkte altijd in overheidsland aan veel mooie projecten met heel fijne mensen. Ik dacht de opstart van Momtrepreneur hiermee te kunnen combineren. Dat lukte niet. In dit jaar moet ik dus van mezelf all-in gaan. Ik bedoel daarmee dat je in die paar jaar ondernemerschap een aantal zaken hebt gezien en geleerd. Waar je bijvoorbeeld sneller kan gaan. Door iemand in te huren die veel uitvoering op zich neemt bijvoorbeeld. Dat vind ik wel een heel spannende stap want je verdient natuurlijk niks in de beginfase van een nieuw bedrijf. Of in ieder geval in de beginfase van dit bedrijf. Toch deze investering doen, superspannend. Ik heb nog een aantal fijne klanten die vanuit mijn andere bedrijf erbij blijven. Daar ben ik heel blij mee. Om wie ze zijn en natuurlijk ook in financiële zin.’


Show that ass

 

Zoals velen om mijn heen vind ik het ook niet altijd makkelijk om mijzelf te laten zien. Nu denk ik elke dag wat ik moet doen of laten zien om het merk Momtrepreneur te laten groeien. Wat zou ik nu tegen een klant zeggen? En dat advies moet ik nu zelf uitvoeren. Dat is niet altijd makkelijk want er zijn altijd die stemmetjes. Doe maar normaal, wat zou die en die ervan vinden. Maar daar moet ik dan maar doorheen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig heb ik mensen om me heen die me hiermee helpen (lees: schop onder kont) dus dat is mooi’.

Vaker bij de kinderen… ?

Een doel van mij is en was altijd al dat ik zelf meer grip op mijn agenda krijg. Meer tijd met de kinderen als ik dat wil. Tsja, dit blijft gewoon mijn uitdaging. Ik ben nu na de vakantie weer een maand intensief aan de slag en ik merk dat ik wéér in dezelfde valkuil stap. Aan’ gaan en niet meer stoppen. Stephan werkt in het onderwijs en hij is alle vakanties vrij. Makkelijk en luxe, zeker. Maar ook makkelijk voor mij om te gaan werken. Thuis wordt alles geregeld. Ik probeer er echt heel bewust keuzes in te maken maar dat wil allemaal nog niet zo lukken.

 

Mijn man doet het huishouden en daar schaam ik me wel eens voor

 

Vorig jaar ben ik reuzedruk geweest met alle werkzaamheden die ik deed. De Corona-jaren waren voor mij in financiële zin goede jaren. Er was in mijn branche werk genoeg. Een luxepositie waar ik dankbaar voor ben. Betekende thuis wel dat ik de grote afwezige was. Een bewuste afspraak die we thuis hadden gemaakt. Dat hield in dat Stephan bijna alles regelde thuis. Kinderen lesgeven tijdens homeschooling, het eten, het huishouden. Ik heb niet het idee dat huishouden alleen een vrouwen-ding is. Maar om het nu helemaal bij je man te laten… Daar heb ik me regelmatig schuldig om gevoeld. Dat ik op dat vlak compleet tekort schiet. Hoe doen andere vrouwen dat er nog bij? Ik vind het knap. Nog steeds doet hij meer dan ik. Schaam ik me wel eens voor. Gelukkig maakt het Stephan niet uit, zegt hij. En hij kan het echt veel beter dan ik… En dat zeg ik niet alleen om m aan de gang te houden, haha.

Je bent nu een maand aan het werk, maak je even jouw deel van de hypotheek over?


Wij hebben nooit strijd gehad om geld. Dat vonden we niet nodig. En we zaten altijd op dezelfde lijn qua uitgaven. Althans, voordat ik voor mezelf begon. Een maand nadat ik mijn eenmanszaak startte, vroeg Stephan of ik even mijn deel van de hypotheek kon overmaken. Nou, nee, dat kon ik niet. Ik had namelijk praktisch geen geld en de uren die ik deze maand maakte, werden pas een maand láter uitbetaald. Heel logisch allemaal maar niet over nagedacht. En zo kwamen er meer van dit soort momenten. Opeens was geld een ding’ geworden in onze relatie. Dat was niet altijd leuk. We hebben nu al onze rekeningen volgens het principe van Profit First ingedeeld. Dat betekent dat we bijna overal potjes voor hebben, zowel zakelijk als privé. Zo heb je goed overzicht wat waarvoor beschikbaar is. Zo kun je in een oogopslag zien of je je vakantie in een pop-up tentje doorbrengt of in een luxe villa. Bij wijze van spreken dan.

Toekomst en money

 

We zetten natuurlijk geld weg voor de toekomst. Daar ontkom je niet aan, zeker als zelfstandige. We kijken daarbij naar alternatieve vormen als aandelen en crypto. Bitcoin, Cardano, Chainlink. Madelon Vos is daarin een voorbeeld en ook heb ik fantastische mensen om me heen die graag hun expertise delen, bijvoorbeeld Harm Korendijk van de podcast Wat te doen met poen. Heel interessant wat er in die wereld gebeurt. Ik denk echt dat crypto straks niet meer weg te denken zijn en steeds meer een deel gaan uitmaken van ons dagelijks leven.

Ze snappen het niet altijd, maar zijn mijn grote support

Ik denk dat mijn familie en vrienden niet altijd begrijpen waar ik mee bezig ben. Of de keuzes begrijpen die ik maak. Je hebt toch een goede baan? Je hebt toch een goedlopend bedrijf al opgestart? Denk je wel aan je pensioen? Natuurlijk allemaal goedbedoelde vragen en adviezen. En ondanks dat ze misschien hun vraagtekens soms hebben, zijn ze echt een fantastische support. Stuk voor stuk. Ze helpen waar ze kunnen met bijvoorbeeld oppassen of klussen op kantoor. En ze hebben geduld als ik weer eens niet terug app. Bieden hulp aan voor de evenementen die we organiseren. Stephan doet op dit moment mijn administratie en dat is ook ontzettend fijn. Wat een rotwerk is dat! Ook daar is hij gedisciplineerder in dan ik. Het maakt hun niet uit of ik nu dit bedrijf heb of in de goot lig. Voor hen ben ik Maartje en dat is genoeg. Zo lief, ben ik ze superdankbaar voor.

Nieuw! Een ondernemersfamilie

 

Waar ik ook heel blij mee ben – en dat is een understatement – is de nieuwe ondernemersfamilie waar ik toe behoor. Wat een ontzettend groot voorrecht is het om je tussen andere ondernemers te begeven die elkaar alles gunnen en alles met elkaar kunnen delen. Vanaf het begin heb ik me gedragen gevoeld door andere vrouwelijke onderneemsters. Wij hebben inmiddels een workspace waar we in samenwerken. Hard werken maar ook tijd voor koffie en een goed gesprek. We gaan vaak direct diep. Want daar ontkom je denk ik niet aan. Het gaat over omzet, persoonlijke groei, klanten, kinderen, kansen, ambitie, fails. Het ondernemerschap vind ik geweldig en soms juist rauw en grillig. Je komt jezelf voortdurend tegen. Er zijn momenten die helemaal niet insta-proof zijn. Als je zorgen hebt om klanten of geld. Wakker ligt omdat je niet weet hoe je het aan moet pakken. Of als je het idee hebt dat je je familie tekort doet. Als je je laptop meeneemt op je welverdiende vakantie en door werk toch je vakantie mist. Niet leuk. Natuurlijk zijn er zijn ook gave momenten. Collegas die binnen drie maanden hun jaaromzet draaien of nieuwe samenwerkingen die ontstaan met mensen die een nieuw level in je onderneming betekenen. Dat je deze highs en lows kunt delen is zó waardevol. Het voelt echt als een nieuwe familie.’

The Momtrepreneur Rally

Hoe gaaf is het dus als je support en energie krijgt van je omgeving. Deze energie, vibes, sisterhood gaan we tot een next level brengen in The Momtrepreneur Rally. Een supergaaf event – we mogen gelukkig weer – waarbij we juist die connectie zoeken met andere business moms. Een tocht door het mooiste gebied van Nederland: de Veluwe. Het wordt fancy en fun en ook vol nieuwe inzichten voor je bedrijf. Vol verrassing en verwennerij. Mooie mensen, Millionaire Momtrepreneurs, chique kleding, mooie settings. Ik heb vaak aan grotere evenementen meegewerkt. Nu zetten we een event op from scratch. Dat is heel erg gaaf en heel spannend. Ik voel en weet dat dit een event wordt waar men nog lang over napraat. Ik heb er zoveel zin in!’

Menu