Over jezelf zijn en je gevoel volgen als Momtrepreneur

Human Design: wat is het en hoe helpt het jou in je bedrijf?

Geschreven door: Joëlla

Toen we op onze insta vroegen over welke onderwerpen jullie een blog willen lezen, kregen we een hele leuke reactie. Namelijk: ‘Over ondernemen aan de hand van je Human Design’. Nou, u vraagt, wij draaien hoor. Bovendien ben ik zelf al een tijdje fan van deze manier om naar jezelf en het leven te kijken. Human Design geeft ontzettend veel inzicht in hoe je bent. Dat het oké is om jezelf te zijn. En dat je op je gevoel mag vertrouwen. Resultaat: je voelt je steviger in je eigen lijf én je bedrijf. 

Wat is Human Design

In Human Design komen elementen uit de wetenschap (kwantumfysica, biochemie, genetica en sterrenkunde) samen met eeuwenoude leringen (het chakra-systeem, de Kaballah, astrologie, en de I-Ching). Zo ontstaat er een super persoonlijke blauwdruk van hoe jij in elkaar zit. Een beetje zoals zo’n psychologische test die je wel eens moet doen tijdens een sollicitatieproces. Maar dan veel specifieker waardoor je continu denkt: ‘Ja, dat ben ik! Daar loop ik inderdaad altijd tegenaan! Hoe kan dit?!’

Het lastige van zo’n specifiek systeem is dat het al snel heel moeilijk wordt om te begrijpen. En dat de termen die worden gebruiken niet altijd even toegankelijk zijn. Daarom hoop ik met deze blog duidelijkheid te scheppen in het Human Design oerwoud. Zodat je dit handige systeem straks kunt gebruiken in je business en ziet hoe je werk op allerlei gebieden makkelijker gaat. En dat je zonder na te denken over je bekende valkuilen heen stapt.

Foto: Pexels | Teona Swift

Overweldigd door alle info in je chart? Geen zorgen. Er zijn eigenlijk maar drie dingen die je hoeft te onthouden om al veel chiller in het leven te gaan staan.

Stap 1: download je design

Voordat je die handige blauwdruk van wie je bent kan gaan toepassen in je bedrijf, moet je natuurlijk eerst weten wat je design is. Je kunt je design – ook wel chart genoemd – op heel veel websites downloaden. Zelf vind ik chart van de Nederlandse website School of Human Design erg fijn. Om je chart te kunnen downloaden heb je de volgende gegevens nodig:

  • Je geboortedatum
  • Je geboortetijd
  • Je geboorteplaats

Waarom? Human Design stelt dat je bij je geboorte een soort energetische stempel meekrijgt. Een beetje zoals je DNA. Je DNA bepaalt je fysieke en uiterlijke kenmerken. De energetische stempel bepaalt hoe jij met energie omgaat, wat je talenten zijn en wat je valkuilen kunnen zijn. Meer weten? Of loop jij hier als nuchtere Hollander op vast? Lees dan even deze blog van Alles over Human Design.

Stap 2: wat is je energietype?

Nadat je je chart hebt gedownload, ben je misschien compleet overweldigd door alle onbegrijpelijke informatie die erop staat. Geen zorgen: er zijn eigenlijk maar drie dingen die je hoeft te onthouden om al veel chiller in het leven te gaan staan. We beginnen met je energietype, helemaal linksboven in je chart bij ‘type’. Dit beschrijft de manier waarop jij met energie omgaat. Er zijn vier verschillende types:

Generator/Manifesting Generator | de bouwer

Veruit het grootste deel van de mensen (70%) is een Generator. Generators staan op met ontzettend veel energie. Ze kunnen de hele dag door knallen en genieten ervan om daarna te zien wat ze hebben gemaakt. Echte bouwers dus. Ook zijn Generators sociaal en houden ze van samenwerken. Een subtype van de Generator is de Manifesting Generator. Zij hebben dezelfde energie en kunnen daarnaast heel snel schakelen en allerlei dingen door elkaar doen. Manifesting Generators vinden ontzettend veel dingen leuk en doen dit het liefste allemaal tegelijk. Generators willen alles het liefste ook afmaken. Voor een Manifesting Generator hoeft dat niet per sé, ze hebben soms al genoeg gehaald uit het proces zelf.

Belangrijk: ben jij een (Manifesting) Generator? Je tomeloze energie komt alleen tot uiting wanneer je dingen doet die je leuk vindt. Ga dus niet voor die klus om het geld, terwijl het je niets aan lijkt. Dan ben je namelijk niet vooruit te branden.

Projector | de adviseur

Projectors (20% van de bevolking) hebben een boodschap die ze het liefste continu de wereld in willen slingeren. Ze zién wat er beter kan. Wat er efficiënter kan. Ze zijn de denkers, die weten hoe dingen gedaan moeten worden. Zodat de Generators dit vervolgens uit kunnen voeren. Projectors zijn op hun best in een rol als adviseur, manager, coach of leraar. Ook bijzonder: ze zijn heel goed in het zien van de talenten van anderen.

Belangrijk: ben jij een Projector? Jij kunt super efficiënt werken en doet in een paar uur waar anderen veel langer over doen. Maar je hebt geen tomeloze energie zoals een Generator. Daarom is het belangrijk dat je op tijd rust neemt. De standaard werkdag van acht uur is eigenlijk niets voor jou. Trek hierin dus je eigen plan. Je bent niet voor niets ondernemer toch?

Manifestor | de innovator

De uitgesproken leiders en innovators onder ons zijn de Manifestors (9% van de bevolking). Zij zijn ontzettend creatief, flexibel en willen impact maken. En het mooie is: als ze iets bedenken, zorgen ze er ook voor dat dit gebeurt. Hierdoor hebben ze in principe niemand nodig en zijn ze heel zelfstandig. Het liefste willen ze gewoon lekker met rust gelaten worden en hun gang kunnen gaan.

Belangrijk: ben jij een Manifestor? Zorg er dan voor dat je ook verbinding blijft maken met anderen. Je wil impact maken, en daarvoor heb je ook anderen nodig. Hoe je dat doet, ga ik hierna bespreken.

Reflector | de evaluator

De Reflector is het meest zeldzame energietype, slechts 1% van de bevolking is een Reflector. Ze zijn heel gevoelig en voelen haarfijn aan wat er om hen heen gebeurt en hoe anderen zich voelen. In organisaties zien ze precies welke complexe dynamieken er spelen en kunnen dit hierdoor heel goed analyseren. Reflectors staan overal open voor en kunnen hele creatieve oplossingen bedenken en nieuwe perspectieven aandragen. Net als Manifestors zijn ze onafhankelijk en volgen ze vaak op een hele natuurlijke manier hun eigen weg.

Belangrijk: ben jij een Reflector? Doordat je open staat voor alles en heel veel om je heen aanvoelt, kun je hier ook sneller door beïnvloed worden. Probeer daarom juist bij jezelf te blijven, bij je unieke rol als spiegel van de samenleving.

Foto: Pexels | Aleksandr Neplokhov

Stap 3: luister naar je gevoel

Luisteren naar je gevoel. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral omdat je hoofd ook continu van alles vindt en overal doorheen kan tetteren. Over ons overactieve brein is heel veel geschreven binnen onder andere de psychologie. Ik schreef eerder bijvoorbeeld al deze blog over het boek ‘Veranderen voor luie mensen‘ over de werking van ons brein. Binnen Human Design wordt onze mind gezien als een passagier in een auto die continu aan het stuur wil zitten. Wie werkelijk aan het stuur zit en waarop we onze keuzes moeten baseren is ons gevoel. Dat noemen ze dan ook je autoriteit. Iedereen heeft een andere manier waarop je het beste naar je gevoel kunt luisteren. Als je dit doet, zit je lekker in de flow en komen de dingen op je pad die bij je passen. Kijk even bij ‘Inner Authority’ in je chart om erachter te komen wat jouw autoriteit is.

  • Emoties (Solar Plexus): jouw emoties ervaar je als een golf. Het ene moment voel je je super fijn en kun je de wereld aan, en het andere moment ben je strontchagrijnig. Deze golf voelt heel natuurlijk en je beweegt er vanzelf op mee. Maar omdat je soms in die high zit en soms in de low, is het niet slim om spontane beslissingen te nemen. Het is voor jou heel belangrijk om tijd te nemen voor je beslissing en te wachten totdat je golf voorbij is. Totdat er vanzelf helderheid ontstaat over wat je wil doen.
  • Onderbuikgevoel (Sacral): jij weet gewoon of iets wel of niet goed voelt. Je voelt óf ‘ja!’ óf ‘meh’, ‘mwah’ en ‘nee’. Wanneer je niet meteen zo’n enthousiast en energiek gevoel krijgt, is die werkdeal, uitnodiging voor een feestje of dat hoofdgerecht niet aan jou besteed. Je onderbuik kan alleen heel duidelijk ja of nee teruggeven. Dus de vraag ‘welke baan past het beste bij me’ gaat hem niet worden.
  • Intuïtie (Splenic): als jij goed naar je lichaam luistert, hoor je op de momenten die ertoe doen het stemmetje van je intuïtie. Dit is niet zo’n harde stem, dus je hoofd gaat vaak meteen aan de haal met wat je intuïtie zegt. Probeer deze gedachten zoveel mogelijk te negeren. Want als je je intuïtie volgt, kom je daar waar je wil zijn.
  • Hart (Ego): jij zegt letterlijk wat er op je hart ligt. Soms hoor je jezelf ineens wat zeggen over iets waar je nog nooit bij stil had gestaan. Dat is jouw waarheid. Vertrouw op wat je te zeggen hebt en handel hier vervolgens ook naar. Als je je hart de vraag stelt wat jij wil doen in een bepaalde situatie, krijg je altijd antwoord.
  • Klankborden (Self-projected en Mental): jouw autoriteit werkt net even anders dan die hierboven. Jij hebt het nodig om het met andere mensen over de te nemen beslissing te hebben, te klankborden dus. Daarna weet je wat je moet doen.
  • Maan (Lunar): jij hebt veel tijd nodig om tot een besluit te komen. Meestal is dat ongeveer een maand, één maancyclus dus. Neem die tijd ook.

In je business

Maar wat moet je nu met deze autoriteit in je werk? Dat is eigenlijk heel simpel: luister er naar. Bij alles wat je doet. Die nieuwe werknemer aannemen? Wat zegt je gevoel? Met die klant in zee gaan? Wat zegt je gevoel? Gaan voor groei of juist verdieping van je producten/diensten? Jep: wat zegt je gevoel?

Stap 4: ontdek je strategie

Voor elk energietype geldt een andere strategie: de manier waarop je het beste kunt reageren op je omgeving. Probeer dit altijd in je achterhoofd te houden, het werkt echt! Je vindt je strategie achter ‘Strategy’ in je chart.

(Manifesting) Generator: reageren

Misschien doe je het van nature al: er komt iets interessants op je pad en daar doe je vervolgens iets mee. Daar reageer je op. Jij hoeft dus niet zelf te gaan initiëren, je reageert simpelweg op iets wat er om je heen gebeurt en waar je ‘aan’ van gaat. Ga je toch zelf dat online programma in de markt zetten vanwege een gedachte die bij je opkwam, of ‘omdat iedereen het doet’, dan merk je dat het gaat frustreren. Dat het niet loopt zoals je wil. Dat noemen ze in Human Design je not-self; voor jou is dat frustratie.

Projector: wachten op de uitnodiging

Herken je dit: je weet precies welke kant een bedrijf of persoon op moet, maar ze luisteren niet naar je. Je duwt en trekt, maar niemand lijkt jou en je ideeën te zien. Wanneer je wacht totdat iemand zelf ziet wat jij te bieden hebt en je bijvoorbeeld vraagt om je mening of visie (je uitnodigt), dan landt je boodschap wel. Voor jou geldt dus: wacht op de uitnodiging. Doe je dit niet, dan ervaar je verbittering.

Manifestor: informeren

Jij wil impact maken en je weet precies hoe je plannen werkelijkheid kunnen worden. Soms heb je hier niemand anders bij nodig en dat vind je heerlijk. Maar vergeet in alle gevallen niet om de mensen om je heen te informeren over wat je gaat doen. Anders voelen zij zich genegeerd, gepasseerd en gaan ze hun hakken in het zand zetten. Daar heb jij vervolgens weer last van en kun je behoorlijk kwaad worden.

Reflector: wachten en reflecteren

Jij bent een unieke spiegel voor anderen. In organisaties en binnen je eigen bedrijf zie je precies wat er speelt. Maak hier gebruik van! Wacht geduldig af totdat je weet wat de beste oplossing is of hoe je op iets kunt reflecteren. Doe je dit niet, dan voel je je teleurgesteld in de wereld.

Meer weten?

Wat we nu hebben besproken is slechts een klein tipje van de sluier als we het hebben over Human Design. Maar tegelijkertijd is dit ook de essentie. Als je blijft luisteren naar je gevoel (autoriteit) en je strategie volgt in de interactie met anderen, dan blijf je op de goede weg. Zonder (al teveel) weerstand en strubbelingen.

Wil je meer weten of wat al het andere in je chart nu eigenlijk betekent? Dan raad ik de app My Human Design aan (wel in het Engels). Hier kun je een uitgebreide uitleg van jouw chart lezen én luisteren. Download hem in de App Store of Play Store. Ook is de Nederlandse podcast van School of Human Design super interessant en toegankelijk.

Voor wie echt de diepte in wil en het systeem van top tot teen wil begrijpen is ‘The definitive book of Human Design’ een aanrader. Dit boek heb ik onder andere gebruikt voor deze blog. Liever Nederlands? Jenna Zoe, die ook de My Human Design app ontwikkelde, schreef dit boek dat ook vertaald is naar het Nederlands:

Is er iets waar jij als Momtrepreneur nieuwsgierig naar bent of tegenaan loopt? Iets waar wij echt een blog over moeten schrijven? Mail dan even via team@momtrepreneur.nl, of stuur een berichtje via Instagram!

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via zo’n link iets kopen, dan krijgen wij een kleine commissie. 

Menu