The Momtrepreneur Podcast | Adelina

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”

Adelina van Gurp is oprichter en eigenaar van De Geboorte Academie, een zwangerschapscursus voor mensen die geen cursus willen doen. Ze is getrouwd met Patrick en moeder van Faylinn (2013) en Yonah (2016). Ik sprak haar in de zevende aflevering van The Momtrepreneur Podcast.


Van verloskundige naar ondernemer


“Ik ben van origine verloskundige en heb hier in Apeldoorn samen met drie anderen mijn eigen praktijk gehad. Een paar jaar geleden besloot ik om het roer volledig om te gooien. Ik vond verschillende aspecten van het vak niet leuk genoeg meer. Mijn man Pat is ook ondernemer en het kriebelde bij mij al een tijdje om zelf iets te gaan opbouwen van de grond af aan. Dat was vooral financieel gezien heel spannend, maar blijkbaar heeft het me niet tegen gehouden. Ik denk dat de grootste reden om het wél te doen was de steun van Pat, juist omdat hij zelf ook onderneemt en begrijpt dat ik dat wilde.”

 

Reacties van de omgeving

“Heel veel mensen hebben een bepaald beeld van het vak van verloskundige. Sterker nog, veel mensen denken dat dit het mooiste vak ter wereld is. Toch is het zo dat je niet weet hoe het vak is tot je het zelf hebt beoefend. Naast het mooiste van het vak, het begeleiden van zwangeren en het doen van bevallingen, zijn er heel veel extra dingen die het vak minder leuk maken, zoals vergaderingen en werkgroepen. Toen ik besloot het vak te verlaten kreeg ik juist heel veel steun van mijn vakgenoten.”

En dan?

“Ik wist wel dat ik wilde ondernemen, maar niet precies wat ik wilde gaan doen. Wel wist ik dat ik het samen met mijn zus wilde doen, met wie ik een hele goede band heb. We kwamen er al snel achter dat het iets met baby’s moest worden. Mijn zus stapte in die periode binnen bij een babywinkel waar ze een cadeau voor mij ging kopen en vernam dat de winkel zou gaan stoppen. Uiteindelijk hebben we de winkel overgenomen. Daarnaast hebben we er een webshop bij geopend. We stonden om en om in de winkel en dat vonden we echt wel heel leuk, maar we kwamen er na anderhalf jaar achter dat het toch niet was wat we voor ogen hadden met ondernemen. We wilden namelijk meer vrijheid voor onszelf creëren en dat hadden we niet met de winkel, omdat je vast zit aan winkeltijden. Daarnaast vonden we het lastig om er geld mee te verdienen en zo gingen we op zoek naar wat we dan wel wilden en besloten we met de winkel te stoppen. Op Instagram gingen we steeds meer ondernemers volgen en zodoende raakten we geïnspireerd door het vrije leven.”

The bold move

“De Geboorte Academie ontstond niet zomaar. Ik ben verschillende ondernemers gaan volgen, waaronder Simone Levie. Wat zij vertelde sprak me enorm aan en mijn zus en ik gingen naar een van haar inspiratie evenementen. We hebben ons diezelfde dag nog ingeschreven voor haar MPOP programma (‘Maak prachtige online programma’s) niet wetende wat we überhaupt wilden met dit programma. We zijn een halfjaar traject ingestapt en al heel snel wist ik dat ik een online zwangerschapscursus wilde gaan maken. Onlangs ben ik geïnterviewd door Simone die dit ‘the bold move’ noemde, omdat we een in traject zijn gestapt zonder te weten wat er precies mee wilden bereiken.”

Een zwangerschapscursus voor mensen die geen cursus willen doen

“Het bedrijf bestaat uit twee delen: de Eendaagse Geboorte Academie en de Online Geboorte Academie. Ik profileer mezelf als iemand die de zwangerschapscursus heeft voor mensen die geen zwangerschapscursus willen doen. Dit zijn voornamelijk mannen die een mainstream beeld hebben van een zwangerschapscursus waarbij je achter je vrouw gaat zitten puffen. Ik geef echter praktische en nuchtere informatie en natuurlijk mijn beste tips en tricks die ik heb als verloskundige. Ik krijg achteraf altijd hele goede reacties, vooral van de mannen die eigenlijk geen cursus wilden doen.”

Ik kan kinderen aanpakken en verder niks

“Het begin van het ondernemerschap was pittig. We verdienden niks met de winkel, maar er moest wel geld in het laatje komen. Ik heb weleens met de rekenmachine door de supermarkt gelopen omdat mijn bankrekening helemaal leeg was, om te kijken wat ik qua eten nog kon kopen. Tijdens urgentie ontstaan vaak de beste ideeën zeggen ze weleens en zo ook bij mij, want in deze periode ontstond de eendaagse cursus en later de online cursus. Ik heb het geluk dat Pat videograaf is en dus al mijn video’s kon maken en voor de rest heb ik alles zelf gedaan binnen het online programma. Ik had vroeger nooit verwacht dat ik zoiets kon, ik dacht echt dat ik kinderen kon aanpakken en verder niks.”

Het belang van mindset

“Mijn ouders vonden mijn ondernemerschap spannend, ik kom bepaald niet uit een ondernemersgezin. Verder was het in mijn omgeving zo dat vriendinnen beren op de weg zagen, in de trant van “mensen gaan een zwangerschapscursus toch niet online doen”. Ik heb van Pat, boeken en podcasts heel erg geleerd om in mogelijkheden te denken. Door die beren op de weg ontstond er een soort van bewijsdrang. Ik had de online cursus dus al voordat corona kwam. Dat iedereen tijdens de lockdown massaal de online cursus zou gaan doen, had ik me niet kunnen bedenken. Omdat ik de juiste mindset had, heb ik al voor die tijd geïnvesteerd in een marketingbureau dat voor mij de Facebook en Instagram advertenties maakte, wat mijn verkoop verdriedubbelde. Toen kwam corona en gebeurde dat nogmaals. Sindsdien gaat het supergoed, vooral tijdens de lockdowns.”

 

Elke schoolvakantie op vakantie gaan

“We vertellen onze kinderen best veel over het ondernemerschap en de vrijheid die we hebben. Zo was het een droom van ons om elke schoolvakantie op vakantie te kunnen gaan, iets wat voor ons voelt als ultieme vrijheid. Dit kon niet toen ik praktiserend was, toen had ik maximaal vijf weken per jaar vakantie. Omdat onze kinderen twaalf weken per jaar vakantie hebben, wilden we er vaker tussenuit, ook gewoon in eigen land. We geven nauwelijks geld uit aan spullen, wel aan het maken van herinneringen. Ik zou mijn kinderen graag meegeven dat ik het volgen van je passie belangrijker vind dan het volgen van een opleiding.”

 

Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan


“Ik heb veel favoriete quotes, maar die van Pipi Langkous is op dit moment wel mijn favoriet. Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. Vroeger dacht ik vaak “nee doe maar niet” en tegenwoordig stap ik graag uit de comfort zone en zeg ik ook “gewoon doen!” Ohja, en geef nooit op!”

interview met Adelina van Gurp
Menu