The Momtrepreneur Podcast | Shantall

“Vamonos!”

Shantall Rovers is eigenaar van de Vision School en runt samen met haar man een garagebedrijf. Ook is ze een van de oprichters en eigenaren van GOLD Works, dé co-workingspace in Apeldoorn voor ondernemende vrouwen. Ze is getrouwd met Remco en moeder van Travis (9). Ik sprak haar in de zesde aflevering van The Momtrepreneur Podcast

Wat ik bedoel met eilandmeisje

“Ik ben geboren in Nederland, maar toen ik nog jong was ben ik samen met mijn moeder naar Curaçao vertrokken, waar ik gewoond heb tot mijn achttiende. Inmiddels woon ik langer in Nederland dan dat ik op Curaçao heb gewoond. Dat voelt heel gek, want ik ben voor mijn gevoel nog steeds een eilandmeisje. Het gevoel voor jezelf te durven kiezen en jezelf te kunnen zijn typeert mij als het zijn van een eilandmeisje.”

 

Van lesgeven naar een eigen bedrijf

“Ik heb drie bedrijven en daarnaast ben ik moeder van Travis en vrouw van Remco. Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd, maar kwam er na het afronden van de studie achter dat ik dat helemaal niet wilde. Zodoende ging ik een tweede studie doen, waar ik de tweedegraadsbevoegdheid om les te geven heb gehaald, waarna ik jarenlang les gegeven heb. Ongeveer tien jaar geleden kwam er een mogelijkheid om een bedrijf over te nemen, namelijk het garagebedrijf waar Remco werkte. De eigenaren vetrokken naar het buitenland en zagen in ons het ideale koppel om het bedrijf te runnen. We hebben zonder na te denken direct ‘ja!’ gezegd. We wisten niet waar we aan begonnen, maar zagen toen alleen de leuke kanten van het runnen van een MKB bedrijf. Later pas wat er allemaal bij komt kijken, dus niet alleen de dagelijkse leiding, maar ook het onderhoud, in- en verkoop van auto’s en het schadeherstel. Niet lang daarna raakte ik zwanger van Travis, een cadeautje van ons bezoek aan Curaçao. We waren ook nog eens getrouwd dus ineens gebeurde er veel tegelijk!”

 

Burnout

“Tijdens mijn zwangerschap werkte ik fulltime in het onderwijs. Ik ben toen een dag minder gaan werken in het onderwijs om met de garage te helpen. Toen ik moeder werd, ging ik nog een dag minderen in het onderwijs, zodat ik een dag in de garage kon werken, een dag vrij was en drie dagen in het onderwijs werkte. Dat was enorm zwaar, desondanks heb ik het lang gedaan. Maar op een gegeven moment was het op en belandde ik in een burn-out. Achteraf gezien had ik het al jaren eerder moeten merken. Het was heel heftig, want ik kreeg blackouts en kon zelfs niet meer lopen. Ik verloor het vertrouwen in alles en bovenal in mijn hersenen. Ik ben een hele slimme vrouw, kon altijd alles en ineens ging het niet meer. Ik heb alle signalen die ik kreeg genegeerd en achteraf ben ik blij dat het is gebeurd omdat ik hierdoor nu ben waar ik ben. Ik kreeg door de burn-out ontzettend veel ruimte om tot de kern te gaan en realiseerde me dat ik alles wat ik wilde al had. Alles zit namelijk al in je en die hersenen, dat zou wel weer komen.”

 

De Vision School

“De Vision School is ontstaan op het balkon van mijn oma waar ik als klein meisje zat en uitzicht op zee had. Daar zat ik naar de wolken te staren en te dromen over ‘later’. Het idee van de Vision School is eigenlijk toen al toen geboren. Ik gun het alle volwassenen én kinderen om voor jezelf te kiezen en naar je gevoel te luisteren. Je gevoel heeft namelijk altijd gelijk. Als je helder hebt en voor ogen hebt wat je wilt, is dat prachtig. Een vision board is een verzameling van plaatjes die je op een bord plakt waarop staat waar je naartoe wilt, wat je dromen zijn en hoe je dit daadwerkelijk kunt gaan doen. Het is geen hocus pocus, het is hoe je hersenen werken. Die maken geen onderscheid tussen wat echt is en wat ze op een plaatje zien. Doordat je op dagelijkse basis de dingen doet die op je board staan, ga je er steeds meer in geloven. Ik kijk ook met veel trots terug op mijn eigen vision boards en denk ik ‘wow ik heb het toch maar gedaan!’ Inmiddels geef ik met de Vision School workshops aan zowel kinderen als volwassenen.”

Gewoon doen!

“Er is één ding dat ik graag mee wil geven aan de lezers: als je een bedrijf wilt beginnen: gewoon doen! Jarenlang dacht ik dat ik een logo en een website nodig had, terwijl ik dat allemaal niet had. Ik ben toch gewoon naar een schooldirecteur gestapt met de mededeling dat ik iets heel tofs had en nadat ik dertien workshops voor de Vision School had gegeven, bedacht ik me dat die site er nog steeds niet was. Ik moet wel echt de balans zoeken hoe ik een weekindeling maak, omdat ik dus de Vision School heb, maar ook nog steeds de garage run en mede-eigenaar ben van GOLD Works. En uiteraard ben ik nog moeder en vrouw. Ik zoek naar een iets meer natuurlijke flow omdat Vision School sneller is gegroeid dan ik had verwacht, maar ik weet ook dat ik bepaalde keuzes moet maken. In mijn eentje lukt het niet meer dus ik ga een team starten.”

Een lieve en grappige moeder

“Travis ziet mij als een hele lieve en grappige moeder. Hij kan 100% op mij bouwen en altijd naar me toe komen om iets te vertellen. Hij is heel trots op me en zegt dat ook. Hij vroeg zich bijvoorbeeld af waarom ik geen reclame maak op de Nederlandse televisie voor de Vision School. Het is een trots en blij kind en hij komt elke nacht nog naar ons toe en bij ons slapen. Remco zegt altijd: “als ie 18 is komt ie heus niet meer hoor” en toen realiseerde ik me dat ik heel blij ben dat hij naar ons toe komt, want als hij 18 is, is hij onze kleine boy niet meer. In de eerste jaren wilde ik heel strak opvoeden, maar ik heb geleerd dat het okee is als dingen anders lopen en dat ik mijn perfectionisme los kan laten. Ik ben trots op ons en we hebben het goed gedaan.”

 

Vamonos!

“Ik ben een quotefanaat dus kan niet kiezen wat mijn favoriete quote is. Maar wat ik altijd zeg en waar zelfs de vriendjes van Travis me van kennen is van de uitspraak ‘Vamonos!’ oftewel: laten we gaan. In alles wat we doen. Let’s do it!”

podcast met shantall rovers
Menu