Emily

“Je kunt beter spijt hebben van de dingen die je wel hebt gedaan dan niet hebt gedaan!”

Emily Derksen is samen met haar vader en moeder mede-eigenaar van More Than Canvas, een familiebedrijf met liefde voor interieur. Ook haar man werkt in het bedrijf. Emily is moeder van Levi (2 jaar) en houdt zich bij Mo-Ca vooral bezig met social media, nieuwe collecties en het bewerken van de producten.

Een creatieve familie

“Wij zijn een familiebedrijf en verkopen unieke wanddecoratie. Uniek omdat het een vintage gekreukte look heeft en het dus niet het standaard strak gespannen canvas ontwerp. Mijn vader, moeder en man zitten ook in het bedrijf en mijn zusje maakt hele mooie foto’s, maar zit niet in het bedrijf. Van origine zijn we een drukkerij voor bijvoorbeeld voetbalkleding, maar ook volledige panden en auto’s en de materialen hadden we al wat staan. Toen bedachten we dat we daar ook wel iets anders mee konden doen. Mijn vader is erg creatief en kwam, mede dankzij Pinterest, op dit idee.”

 

Op de cover van VT Wonen

“We hebben weleens op de cover van de VT Wonen gestaan. Een van onze designs hing in een woonwinkel en Marianne Luning stond voor ons doek in de uitzending. Ik heb daar toen een fotootje van gemaakt en haar getagd en de volgende dag belde ze op. Ze was helemaal enthousiast en hebben contact gehouden, ik ben super dankbaar dat ik met haar samen mag werken.”

 

Liever samenwerken dan concurrentie

“We vinden het leuk om samen te werken met elkaar en willen dat ook graag uitstralen, dat we een familiebedrijf zijn. Ik denk dat het hier in de toekomst wel meer naar toegaat, dat je als bedrijf gezelligheid uitstraalt, dat zou beter zijn voor de wereld. Want waarom moet het altijd maar zakelijk en strak? Sommige samenwerkingen voelen eigenlijk ook meer als vriendschap dan een zakelijke samenwerking. Ik vind het ook belangrijk dat mensen weten met wie ze contact hebben en wie er achter het merk staat. Mijn vader maakt kunst. Ik heb vaak nieuwe ideeën en zeg dan “dit is leuk voor een nieuwe collectie” en dan komen de oude schilderspullen van mijn oma in een kartonnen doos naar boven en dan gaat hij op een houten paneel kleuren mengen en een ontwerp maken. Ik mag dan, zodra de productie is gestart, het origineel hebben. Mijn moeder en ik hebben vaak aan één woord genoeg. Ze doet veel met (voornamelijk) Duitse klanten, maar ook de administratie en het productieproces.”

 

Samenwerken gaat bijna als vanzelf

“Het samenwerken gaat bij ons bijna als vanzelf. Het is voor mij heel normaal om met mijn familie te ondernemen. Ik heb trouwens ook maar heel beperkt in loondienst gewerkt, maar ik wilde wel altijd wat doen, ik was altijd bezig met baantjes. Naast mijn stage ging ik op donderdagavond en zaterdag ook werken, maar dat is wellicht ook omdat ik uit een ondernemersgezin kom. Ik denk dat je, als je uit een ondernemersgezin komt, sneller dingen ziet en snel aanpakt. Ik kreeg bij mijn stages en baantjes vaak als feedback terug dat men merkte dat ik uit een ondernemersgezin kwam.”

 

Samenwerken met je man

“Ik moet eerlijk zeggen dat mijn man en ik steeds vaker samenwerken. Hij zat eerder veel meer in het design, maar tegenwoordig ook meer voor de website, die ik juist wil afstoten. Soms kunnen we elkaar even niet meer aankijken, maar dan is het de volgende dag ook altijd weer goed. Ik zorg altijd wel dat Levi daar niks van meekrijgt en vind het ook belangrijk dat niet altijd alles maar gewoon goed is. Je moet wel je mening kunnen hebben. Levi is ons zoontje van twee en het is echt een schatje. Ik merk nu al dat hij ontzettend ondernemend is. Voor zijn geboorte werkte ik fulltime en alles wat daar nog bij komt als ondernemer. Nu Levi er is werk ik vier dagen en zo min mogelijk waar hij bij is.

 

 

Nooit stoppen met werken

“Ik denk eerlijk gezegd niet dat mijn ouders ooit stoppen met werken, ook omdat ze het werk gewoon te leuk vinden. Ze passen ook heel vaak op Levi en zijn er altijd voor me, maar een ‘oude lullendag’ willen ze niet. Dit jaar met kerst willen we echt even een weekje vrij nemen en er tussenuit gaan. We gaan ook vaak met elkaar op vakantie of tegelijk, dan is de zaak ook gewoon dicht. Dat werkt beter dan allemaal om de beurt want dan is de zaak half-half open, volledig is beter. Soms gaan we ook als gezin op vakantie, soms gezamenlijk. Het contact is gewoon heel goed.”

Groter is niet beter

“Iedereen wil altijd groter, maar het is denk ik de vraag of dat altijd beter is. Ik denk dat wij bijvoorbeeld onze productie veel te graag in eigen hand willen houden en ook niet groter willen worden omdat dat niet per definitie beter is. We vinden het bovendien ook erg leuk om alles zelf te kunnen doen en ik vind het belangrijk dat klanten contact hebben met de mensen die in het bedrijf werken. Alleen in Duitsland hebben we drie agenten, maar ook omdat wij zelf de Duitse markt niet kennen. Zij vinden het leuk om voor ons te werken en daarom verkoopt het ook goed.”

Over werkende moeders

“Levi gaat twee dagen per week naar mijn schoonouders en daarnaast twee dagen in de week naar een gastouder, dat bevalt hem prima en beter dan naar de opvang. Ik ben op woensdag bij hem en vind dat eerlijk gezegd best vermoeiend. Bovendien denk ik dat ik een leukere moeder ben wanneer ik niet elke dag bij hem ben. Ik had na mijn verlof echt zin om weer aan het werk te gaan en Emily te zijn. Ik hoop echt dat kinderopvang gratis wordt zodat moeders ook kunnen gaan werken en de fun daarvan kunnen ervaren, nu zitten er vaak moeders thuis omdat de opvang te duur is. Ook is er snel een oordeel over werkende moeders, terwijl ik vind dat je wanneer je vijf dagen wilt werken, dat gewoon kunt doen. Laten we elkaar gewoon in ons waarde laten in plaats van daar een oordeel over hebben.”

Spijt

“Ik ben begonnen met persoonlijke ontwikkeling, ook omdat ik het belangrijk vind om jezelf te blijven ontwikkelen. Ik vind het daarom ook ontzettend leuk om onderdeel van de Momtrepreneur community te zijn, het voelt echt als een warm bad. Ik denk niet dat het heel lastig is om een onderneming te starten. Mijn ouders hebben er geen opleiding voor gedaan, ze zijn gewoon begonnen. Ik denk dat je niet bang moet zijn voor het ondernemerschap, als je achter je product staat en je passie hebt, dan verkoop je jezelf. Je bent zelf je grootste marketing, als jij er positief over bent komt het vanzelf goed. Passie is belangrijker dan opleiding.

Mijn tegeltjesquote is dan ook “je kunt beter spijt hebben van de dingen die je wel hebt gedaan dan de dingen die je niet hebt gedaan”. Deze komt van mijn moeder en heeft ze aan ons doorgegeven. Ik leef daar ook naar en vaak weet je pas achteraf of iets slim was of juist niet.”

Menu