The Momtrepreneur Podcast | Bea

“Vergeet ook niet te luisteren naar waar je vanbinnen echt blij van wordt.”

Bea Draaisma is eigenaar van BD Communicatie en doet interimopdrachten als communicatieadviseur in verschillende sectoren. Ze heeft een relatie met Jeroen en is moeder van Vera (22) en Fabian (20). Ik sprak haar in de dertiende aflevering van The Momtrepreneur Podcast

 

Het perfecte leven?


“Ik combineer mijn werk bij verschillende bedrijven als communicatieadviseur met veel reizen, uitgaan en musea bezoeken. Ik vind werken ontzettend leuk, maar geniet ook heel erg van het verkennen van de wereld en andere dingen die ik belangrijk vind in het leven. Zes jaar geleden ik voor mezelf begonnen, ik kreeg toen een jaar een sabbatical en dat gaf mij de mogelijkheid om pas op de plaats te maken. Ik kreeg toen het inzicht dat ik communicatiewerk heel leuk vond en uiteindelijk viel het besluit dat ik op freelancebasis wilde gaan werken. Inmiddels heb ik bijvoorbeeld bij een vastgoedontwikkelaar gezeten, bij verschillende gemeentes en bij een hypotheekbank.”

 

Mijn belangrijkste lessen

“Als je je laat leiden door wat er op je pad komt, kom je op de meest verrassende plekken terecht. Sinds ik op freelancebasis werk heb ik nooit het moment gehad dat ik ermee wilde stoppen of ongemotiveerd was. Als zelfstandige zit ik zelf achter de knoppen en dit geeft mij de gelegenheid om te stoppen en aan iets nieuws te beginnen. Dit geeft me heel veel voldoening merk ik.”

Betrokken en dichtbij

“BD Communicatie staat niet alleen voor mijn naam, Bea Draaisma, maar ook voor betrokken en dichtbij. Ik heb voor die twee termen gekozen omdat je als communicatieadviseur betrokken moet zijn bij de organisatie. Betrokkenheid in het leven, dus tijd en aandacht schenken aan mensen, vind ik het belangrijkste dat er is. Je leeft namelijk niet alleen voor jezelf, maar ook in de wereld om je heen. Daar wil ik dan ook geven wat ik kan geven. Dit kan heel klein zijn door in het dagelijks leven open te blijven staan voor mensen die ik tegenkom, bijvoorbeeld door iemand gedag te zeggen of een complimentje te geven. Ik las laatst in een goed boek: “het leven is niet meer of niet minder dan een goed gesprek tussen twee mensen.” Laten we elkaar dan ook vooral niet veroordelen of afwijzen.”

 

Een andere blik op de wereld

“Ik ben wat laat begonnen met reizen, maar de kinderen zijn nu groot en omdat ik nu wat meer tijd heb én een nieuwe liefde heb, gevonden heb ik hier nu de tijd en mogelijkheden voor. Samen met hem ontdek ik de wereld en hier word ik ontzettend veel rijker van. In andere landen ontmoet je vaak ontzettend mooie mensen en dat is heel erg waardevol. Ik ben onlangs bijvoorbeeld in Rwanda geweest waar de genocide ontzettend veel indruk op me heeft gemaakt. In Scandinavië was ik heerlijk in de stilte en daar voelde ik me ontzettend goed bij.”

 

Ondernemen met kinderen

“Mijn kinderen waren 15 en 13 toen ik begon met ondernemen en omdat ze dus al iets ouder waren, was goed te combineren. Alhoewel ik niet altijd thuis hoefde de zijn als zij thuis waren, vinden pubers het nog steeds fijn om hun verhaal te doen, maar ik had daarnaast voldoende vrijheid om mijn eigen bedrijf op te starten. Ze zijn heel erg trots op me en ze gaan inmiddels dezelfde kant op. Vera studeert nu af in communicatie en volgt hetzelfde spoor. Fabian kiest de richting marketingcommunicatie. Het is leuk om deze passie met ze te delen en een voorbeeld voor ze te kunnen zijn.”

Queen of slow life

“Ik kan goed rondkomen van het interim werk dat ik doe en dat biedt me de mogelijkheid om op reis te gaan en dingen te doen die ik waardevol vind. Ik heb een omzetdoel per jaar en daarbij kijk ik ook naar zaken zoals pensioen en arbeidsongeschiktheid. Het fijne aan zelfstandig werken is dat er altijd een begin en een eind aan een klus zit. Ik calculeer dan ook in dat ik na een drukke klus bijvoorbeeld een maand rust kan nemen wanneer ik tussen klussen in zit. Omdat ik in een sector zit waar voldoende werk is, heb ik me ook nooit zorgen gemaakt of ik ander werk kon vinden. Ik weet namelijk dat het altijd goed komt. Echt waar! En … vergeet ook niet te luisteren naar waar je vanbinnen echt blij van wordt!”

 

Een bijzondere ontmoeting

“In Rwanda heb ik een bijzondere vrouw, een jonge moeder, ontmoet die bang was dat zodra haar dochtertje ouder wordt, niet haar school en studie kon betalen. Het idee is ontstaan om samen te gaan werken en ik ga spullen vanuit Rwanda verkopen. Vanuit een gelijkwaardige situatie waarbij we een samenwerking hebben. Zo heb ik een aantal handgemaakte manden meegenomen en voor haar verkocht, zodat zij haar dochter naar school kan laten gaan. Ik leef niet alleen voor mezelf maar mooie dingen voor anderen doen vind ik evenzo belangrijk.”

 

Uurtje factuurtje is ondernemen?

Er wordt weleens gezegd dat freelancen, oftewel uurtje factuurtje, geen ondernemen is, maar wat mij betreft is het antwoord op de vraag gewoon ja. Het werkt voor mij heel goed om een tijdje mee te lopen met een organisatie, ze verder te helpen, en dan weer verder te gaan. Soms denk ik weleens na over uitbreiden of mijn impact vergroten, maar ik heb geen concrete plannen. Ik wil ook niet al te veel werken, zodat er tijd over blijft voor spontane dingen en bijvoorbeeld het lezen van boeken. Lezen brengt je verder. Een van mijn favoriete boeken is “De meeste mensen deugen” van Rutger Bregman, wat uitdraagt dat verreweg het grootste deel van de mensen het goed met elkaar voor heeft. Het stimuleert mij ook om weer om op die manier in het leven te staan.

Menu