Saskia

“Buiten je comfort zone is het leuker”

Saskia is eigenaar van KidsErOpUit, It’s all about community en de Participatiecursus. Twee jaar geleden waren we samen op workation en hadden we dit gesprek al eens, niet wetende dat de wereld er nu heel anders uit zou zien. Ze is moeder van Maureen (14) en Camiel (12) en is vorig jaar gescheiden, maar heeft inmiddels een nieuwe liefde.

 

Mijn leven in twee jaar tijd

‘Twee jaar geleden was ik met Maartje en Karijn op workation in Kroatië en hier viel het besluit om beter voor mezelf te gaan zorgen. Ik denk dat veel moeders dat wel herkennen, het gezin staat op één waardoor ik mezelf wat was vergeten. Het beter voor mezelf zorgen begon met hele kleine dingen, zoals elke drie weken naar de nagelstyliste gaan en gaan sporten. Daarnaast ben ik 20 kilo afgevallen in een jaar tijd. Toen kwam corona wat ervoor zorgde dat mijn (destijds) beide bedrijven instortten. Net toen dat weer op de rit leek, brak ik mijn enkel waardoor ik fysiek een tijdje uit de running was. Die tijd die ik ineens op de bank lag, heb ik veel nagedacht. Ik merkte dat ik niet gelukkig meer was in mijn relatie en ben begin dit jaar gescheiden en verhuisd. Tijdens die verhuizing liep ik ook corona op, waarvan ik gelukkig goed ben hersteld. Inmiddels heb ik een nieuwe liefde en ben ik een blije momtrepreneur. Dit is zo’n beetje wat er is gebeurd in mijn leven de afgelopen twee jaar.’

Twee bedrijven die instorten tijdens corona
‘Mijn website KidsErOpUit is één van de grootste blogs in Nederland voor reizen en uitjes met kinderen. Ik verdien geld door middel van affiliate marketing, advertenties op de site, campagnes en verkoop van onze e-books. Dit kelderde tijdens corona echt enorm, ik had bijvoorbeeld nog maar 10% van mijn advertentie inkomen over. Ik dacht eerst ‘ik heb gelukkig nog een bedrijf in een andere branche’ maar wist toen niet dat die lockdown wel erg lang ging duren. Mijn andere bedrijf zit in de overheidsbranche, met name op het gebied van bijeenkomsten organiseren. Dat viel ook stil. Het was heel heftig om dit zo te ervaren. Inmiddels gaat het beter, maar ik ben nog wel aan het bijkomen van de afgelopen anderhalf jaar. Gelukkig zie ik ook veel dingen waar ik dankbaar voor ben en hoe belangrijk het is om een netwerk te hebben dat je kunt inschakelen wanneer je hulp nodig hebt.’

Wennen aan een nieuwe situatie
Sinds de scheiding heb ik de kinderen de ene week wel en de andere week niet en ik vind het belangrijk om er, in de tijd dat ze bij mij zijn, er ook echt voor ze te zijn. Ik maak nu vaker de keuze om bepaalde dingen niet te doen als ze er zijn. Ze zeggen dat je een jaar nodig hebt om aan de nieuwe situatie te wennen en dat klopt ook wel. Om een hypotheek te krijgen als ondernemer moet je je cijfers over drie jaar laten zien. Echter was ik pas twee jaar uit loondienst en was mijn laatste jaar als ondernemer een coronajaar met superslechte cijfers. De enige optie was voor mij dus om te gaan huren. Uiteindelijk heb ik particulier iets gevonden, wat best nog wel een gedoe was.

Ondernemen en partners
“Mijn nieuwe liefde is ook ondernemer en wat dat betreft praten we dezelfde taal. Het is erg verfrissend dat hij op een heel ander vakgebied onderneemt waardoor ik altijd bij hem terecht kan voor vragen. Mijn voormalige partner was in loondienst en alhoewel ik van hem ook altijd veel support kreeg om bijvoorbeeld op persreis te gaan, was hij ook wat meer van de zekerheid.”

Stip op de horizon
“Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. Zo ben ik samen met Suzanne de Participatiecursus gestart en daarnaast heb ik ook nog ideeën voor een heel ander project, waar ik op dit moment nog niets over kwijt kan. Ik heb vaak een plan, maar dat dient meer als stip op de horizon voor de richting die ik in wil slaan. Het proces er naartoe is minder gepland, dus dat is eigenlijk een weg met allerlei bochten. Die stip helpt mij wel om koers te houden. Gelukkig heb ik, zelfs tijdens corona, nooit spijt gehad van mijn besluit om te gaan ondernemen.”

Tips voor vrouwen die ook een bedrijf willen starten
“Je hoeft het heus niet in één keer te doen, het kan stapsgewijs. Dat is heftig, ik draaide toen ik loondienst en ondernemen combineerde soms werkweken van 60 uur. Toch was de overgang van loondienst naar fulltime ondernemer uiteindelijk makkelijker juist omdat ik al inkomsten als ondernemer had. Dus neem kleine stappen, neem een paar jaar de tijd. Ik heb inmiddels, ondanks corona, weer een leuk inkomen mede door twee klussen bij de gemeente, maar mijn buffer is door de scheiding wel redelijk op. Ik focus me nu dus vooral op het opnieuw opbouwen van mijn buffer.”

Het spannende van ondernemer zijn
“Het spannendste aan ondernemer zijn vind ik dat volledig verantwoordelijk ben voor mijn eigen inkomen. Ik heb mijn pensioen en arbeidsongeschiktheid bijvoorbeeld beter geregeld omdat ik geen inkomen van een partner meer heb om op terug te vallen. Mijn kinderen merken hier niks van, maar zien wel dat ik een blije ondernemer ben die doet wat ze leuk vindt. Dat wil ik ze ook graag meegeven: ga doen waar je blij van wordt.”

Passief inkomen
“Ik noem passief inkomen liever ‘passief/schaalbaar inkomen’, dit betekent voor mij dat het gewoon doorloopt terwijl ik bijvoorbeeld een dagje naar de sauna ben met vriendinnen. Ik zou hier nog wel flink in willen groeien omdat het veel vrijheid biedt. De komende jaren ben ik nog aan deze regio gebonden, maar de tijd vliegt en voor je het weet gaan de kinderen studeren en het huis uit. Dan zou ik nog meer willen gaan en staan waar ik wil en bewust kiezen voor waar ik wil zijn.”

Het gezin managen
“Mijn kinderen waren 6 en 8 toen ik begon als blogger. Ik werkte in de avonduren aan KidsErOpUit en pakte elk vrije moment op om te gaan ‘werken’. Het voelde destijds namelijk niet als werk, maar als een hobby. Hun vader zorgde ervoor dat er dingen geregeld werden op het gebied van opvang wanneer ik op pad was voor mijn blog. Op andere momenten dat hij druk was op zijn werk, nam ik die taken over. We hadden geen uitgebreid familienetwerk dus vielen ook veel terug op de BSO en losten met zijn tweeën alles op. Die BSO was gelukkig tot 19.00u open waardoor ik wat lucht had om vanuit mijn werk de sluitingstijd te halen.”

Op het tegeltje…
“Het is nog steeds dezelfde uitspraak als twee jaar geleden, namelijk “Buiten je comfort zone is het leuker”. Dit is namelijk waar je jezelf ontwikkelt, nieuwe ervaringen opdoet. Het is even een drempel die je over moet, maar dat wordt naarmate je het vaker doet steeds makkelijker.”

saskia fokkema
Menu